DRAMATIČNI PRIZORI IZ MAKEDONIJE: Migranti se guraju u pretrpani vlak prema EU

Stotine migranata ostalo je na željezničkom kolodvoru u Makedoniji ne uspijevajući ući u vlak koji bi ih odveo do Srbije, a zatim možda i do neke od toliko željenih zemalja zapadne Europe.

Očajnički pokušaji da se uguraju vidljivi su na fotografijama, noge vire kroz malene vagonske prozore, samo da ne ostanu na kolodvoru. I cijele obitelji čekaju vlak koji će ih odvesti u bolje sutra, neki roditelji kroz prozor ubacuju svoju djecu, a oni s tugom u očima ostaju jer u vlaku više nema mjesta.

No, što kada i dođu u Srbiju. Mađari su počeli s izgradnjom zida jer, tvrde, ne mogu više primati izbjeglice. Kako prenosi Financial Times, Mađarska je objavila kako im je samo ove godine pristiglo čak 60 tisuća izbjeglica!

Migrants crossing Macedonia on their way for the western Europe countries

Deseci tisuća migranata, većinom s Bliskog istoka i iz Afrike koriste balkansku rutu kako bi ušli u zemlje EU-a, prolazeći pritom kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju, a potom u Schengensku zonu bez graničnih kontrola koja počinje u Mađarskoj.

Radovi na četiri metra visokoj i 175 kilometara dugačkoj ogradi počeli su jučer u gradu Morahalomu, oko 180 km jugoistočno od Budimpešte, izvijestila je državna televizija M1.

Većini migranata krajnji su cilj bogatije zemlje EU-a, no mađarska vlada tvrdi da te države ilegalne migrante često vraćaju natrag u Mađarsku.

Migrants crossing Macedonia on their way for the western Europe countries

UN i Vijeće Europe ne slažu se s izmjenama u mađarskim zakonima o azilu

Prihvatilišta u Mađarskoj i u Austriji prenapučena su, a krajem prošlog mjeseca mađarska policija upotrijebila je suzavac kako bi u prihvatilištu u istočnome gradu Debrecinu razdvojila nekoliko stotina imigranata među kojima je izbila tučnjava.

UN i Vijeće Europe kritizirali su izmjene u mađarskim zakonima o azilu te smatraju da će negativno djelovati na prava tražitelja azila koji ondje traže sigurnost te da ih dovesti u još veću opasnost./Hina/HMS/

more recommended stories