Published On: Čet, ožu. 30th, 2017

Pljuštale su uvrede: Što se to pričalo na sjednici SDA?

”Dramatična i žučna rasprava vodila se sinoć na maratonskoj sjednici Predsjedništva SDA koja je trajala čak šest sati, nakon čega je prekinuta bez ikakvog zaključka, a svi članovi Predsjedništva Centralu SDA su napustili vidno nervozni i neraspoloženi za davanje bilo kakvih izjava novinarima koji su ih strpljivo čekali”, objavio je Dnevni avaz objavivši kako je ipak uspio saznati što se događalo na maratonskoj sjednici stranke.

Tako novina, koja zbog odnosa na relaciji Fahrudin Radončić-Bakir Izetbegović u posljednje vrijeme ne štedi SDA, piše kako je, iako nitko nije htio govoriti o temama koje su bile na dnevnom redu, vrh vladajuće stranke samo raspravljao o stanju u Srebrenici, te napadu na državnog ministra Adila Osmanovića, koji se dogodio u ovom gradu.

”Kako nam je rečeno od izvora bliskog vrhu ove stranke, članovima Predsjedništva je predočen izvještaj radne grupe koja je trebala utvrditi sve detalje napada na Osmanovića. Izvještaj je predstavila šefica te grupe Alma Čolo”, objavio je Avaz.

Glasovanje

No, Izvještaj je utvrdio da iza napada stoji Hamdija Fejzić. Ukoliko bi Predsjedništvo usvojilo takav izvještaj, Fejzić bi trebao biti isključeni iz stranke.

”Otvorila se žučna rasprava, gdje su čak pljuštale i uvrede”, kaže Avazov izvor.

No, u zaštitu Hamdije Fejzića stali su Aljoša Čampara i Dževad Mahmutović, koji su “ponižavali Almu Čolo, u čemu je prednjačio Mahmutović”.

Usprkos zaštitničkom stavu dvojca Čampara-Mahmutović prema Fejziću, kako je preneseno Avazu, većina je bila ipak odlučna u tome da podrži Izvještaj radne grupe.

Kada je postalo jasno da će Izvještaj dobiti većinu glasova, Bakir Izetbegović je, očito u namjeri da zaštiti Čamparu i Mahmutovića, odlučio da ga ne stavi na glasovanje.

”Jasno je da su mu Čampara i Mahmutović, koji mu je osmislio cijelu prijevaru s revizijom, pa ga drži u šahu, važniji od svega drugog. Pa i od Adila Osmanovića i Srebrenice”, tvrdi sugovornik Avaza.

Ovakav ishod naljutio je većinu članova Predsjedništva stranke, a zamjerio je i Osmanović, prema svjedočenju novinara, bio vidno neraspoložen.

Osmanović, kao ni drugi članovi Predsjedništva SDA, ni sinoć, a ni jutros, nisu odgovarali na novinarske pozive i upite.

Tko je krtica?

Zanimljivo je, navodi Avaz, da je trenutni ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara tijekom jučerašnje sjednice tražio da se ispita tko je “krtica” među članovima visokih stranačkih tijela, kao što je Predsjedništvo i Kolegij, a koji, tvrdio je, prenose informacije medijima.
Čampara je zaključio da konstantno sa sjednica cure informacije koje ne bi trebale izaći u javnost.

No, Žurnal tvrdi kako je upravo ministar Čampara jedan od glavnih stranačkih izvora brojnih medija, a dokazi o njegovoj suradnji s medijima, poput mailova upućenih čak i na adrese javnih servisa, u posjedu su Žurnala. Osim toga, ministar policije i službeno je SDA-ov koordinator za suradnju s medijima.

”Većina članova Predsjedništva bila je za donošenje odluke o isključenju Hamdije Fejzića. Međutim, grupa okupljena oko Mahmutovića, Ramića i Čampare uspjela je izlobirati da Bakir Izetbegović prijedlog odluke o isključenju ne stavi na glasovanje”, navodi jedan od izvora Žurnala.

Fejzićevoj grupaciji je, kako saznajemo, pomoglo i pismo koje je vrhu Stranke uputio Naser Orić, koji se svojim autoritetom založio da ne bude nikakvih isključenja iz SDA. Orićevo pismo najviše je potencirao Dževad Mahmutović, da bi, na kraju, Bakir Izetbegović upitao svog zamjenika Osmanovića je li suglasan da se prijedlog odluke o isključenju Hamdije Fejzića stavi na glasovanje. S obzirom na to da je Osmanović direktno oštećeni u ovom slučaju, on se odbio izjasniti, te je sjednica prekinuta.

Restoran nakon sjednice

”Kako saznajemo, poslije šestosatne sjednice, ekipa okupljena oko Aljoše Čampare i Dževada Mahmutovića uputila se na druženje u sarajevski restoran “Kod Kibeta” da bi proslavila svoju ‘pobjedu’ na sjednici Predsjedništva SDA, odnosno neusvajanje Izvještaja radne grupe koji bi značio početak kraja Hamdije Fejzića i njihove interesne politike. Druženju su prisustvovali Asim Sarajlić, Fadil Novalić, Denis Zvizdić…”, navodi Avaz.

Inače, o sjednici se ne zna puno. Federalna televizija objavila je samo kako je sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj se raspravljalo o trenutnoj političkoj situaciji, prekinuta nakon šest sati zasjedanja te da zaključci nisu doneseni i da je nastavak sjednice planiran za desetak dana. (bljesak.info)

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer