Published On: Sub, srp 21st, 2018

DRAMA VIJEST KOJA ULIJEVA NADU: Matišić tvrdi da hrvatska vrsta u federalnim parlamentima ipak ima kičmu

Propali entitetski udar na državu BiH u režiji bošnjačkih stranaka za Dnevnik.ba komentirao je Dražen Matišić, izaslanik u Klubu Hrvata u federalnom Domu naroda iz Županije Središnja Bosna.

Podsjetimo, federalni Dom naroda  nije glasao o Prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama jer je sjednicu sabotirao Klub Bošnjaka na čije je inzistiranje i sazvana.Predlagači zakona su bošnjačke stranke(SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka). Lidija Bradara (HDZ BiH), predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH i Drago Puzigaća (SNSD) dopredsjedatelj Zakon su ocijenili kao destruktivan i štetan po vitalne interese jer se nalazi na listi pitanja za vitalne interese. Time je zapravo propao entitetski udar bošnjačkih stranaka na BiH i njene institucije.

Matišić je podsjetio kako je predloženi Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata protuustavan.

“Zakon koje su predložile bošnjačke stranke je protuustavan, u potpunoj je suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i kao takav ponižavajući i za BiH i za Hrvate u BiH”, rekao je Matišić.

Izaslanik   u Klubu Hrvata istaknuo je i kako je adresa za  rasprave o Izbornom zakonu BiH i njegovim izmjenama ustvari Parlamentarna skupština BiH.

“Parlamentarna skupština BiH je trebala,  da je bilo političke volje s bošnjačke strane, promijeniti Izborni zakon BiH. To je adresa za rješavanje presude Ljubić, a ne federalni Dom naroda. No, svejedno- bošnjačkim strankama nije prvi put da svjesno ‘pogriješe’ zakonodavno tijelo”, izjavio je Matišić.

Smatra i kako je Klub Hrvata u Domu naroda pokazao kompaktnost i odlučnost da spriječi bošnjačke udare na institucije BiH.

“Neprestano ispod radara prolaze stvari. Klub Hrvata je pokazao što znači poštivanje Ustava BiH, zakona i procedura. Bošnjačke stranke  se umjesto implementacijom presude Ljubić bave njenim interpretacijama i opstrukcijama”, smatra Matišić.

Matišić je, također, rekao kako su u Klubu Hrvati prije sjednice odlučili da će ostati do kraja i učiniti sve da sporni zakon ne ugleda svjetlo dana.

“Učinili smo sve da spriječimo da takav antidaytonski i protuustavni zakon ugleda svjetlo dana. Ucrtali smo putokaze za daljnje djelovanje i  to sve isključivo temeljeći na ustavnim i poslovničkim mogućnostima”, napomenuo je Matišić.

Istaknuo je i kako se Klub Hrvata u federalnom Domu naroda zadnje četiri godine pokušavao predstaviti kao nekakav remetilački faktor.

“Svaki ćemo put reagirati kada bošnjačkim strankama padne na pamet na ovako grub i agresivan način Hrvate množiti s nulom u Federaciji BiH. To što bošnjačkim izaslanicima  smeta jer ne savijamo kralježnicu govori sve – i o njima i o nama”, zaključio je Matišić, izaslanik u Klubu Hrvata federalnog Doma naroda.

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x