Published On: Uto, pro 3rd, 2019

Drama ispred Hitne pomoći: Suprug je vozio, žena se sama porodila u automobilu

Prava drama odvijala se jučer poslijepodne oko 17.30 sati ispred zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć SŽ.

Sve je počelo kada je nekoliko građana pozvalo Hitnu pomoć i objasnilo kako suprug automobilom vozi suprugu koja je dobila trudove prema njihovoj zgradi.

  • Naš lječnički tim bio je spreman odmah krenuti im ususret i to je predloženo, ali je rečeno da se ne polazi, nego da lječnici spremni čekaju ispred zgrade, što je i učinjeno. Nedugo zatim automobil je stigao, čovjek je istrčao i mašući rukama pozvao u pomoć – govori na početku razgovora dr. Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć SŽ,piše Faktor.ba

Lječnici su, kaže Zalihić, odmah utrčali u automobil i u njemu zatekli nevjerojatan prizor – ženu kako drži bebu, koja je rođena minutu-dvije prije nego što je automobil stigao do zgrade Hitne pomoći.

  • Lječnici su odmah pristupili zbrinjavanju bebe i majke. Presjekli su pupčanu vrpcu i kontrolirali sve vitalne parametre koji su bili uredni i kod majke i tek rođenog dječaka. Dobro je što porodilja nije previše krvarila. Nakon toga majka i beba prevezeni su u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, a informacije koje u ovom trenutku imamo su da su beba i majka u odličnom stanju – naglašava Zalihić.

U Hitnoj pomoći su nam kazali kako su kasnije saznali da se majka, kojoj je ovo treće dijete, sama porodila dok je otac vozio automobil prema zgradi Hitne pomoći.

  • Svako vozilo Hitne pomoći ima najnoviji tzv. “ginekološki set” upravo za ovakve slučajeve. Imamo celofan u koji odmah zamotamo bebu, čija je funkcija da spriječi gubitak tjelesne tečnosti i temperature, što je i u ovom slučaju napravljeno – kaže Zalihić.

Direktor Hitne pomoći navodi kako ovo nije prvi ovakav slučaj s kojim su se susreli njihovi ljekarski timovi.

  • U sklopu edukacije, koju prolaze ljekarski timovi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, i ona je u slučaju poroda, tako da smo mi u svakom trenutku spremni odgovoriti na takvu situaciju. Do sada smo u nekoliko navrata imali slučaj da se žena porodi u našem automobilu. Sjećam se da smo prošle godine u ljeto imali sličan slučaj kada se žena počela porađati samo što je ušla u kola Hitne pomoći. I tada je sve prošlo u najboljem redu. Mislim da nema nijednog člana naših ljekarskih timova da se u svom radnom vijeku nije susreo sa ovakvim i sličnim situacijama. Nema ljepšeg trenutka i za nas kada se sve na kraju završi sretno kao što je to bilo i jučer – kazao je Zalihić.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare