Published On: Sri, tra 17th, 2013

Dragica Plautz: U bolnici u Tuzli su mi ukrali blizance i prodali ih u Ameriku

SARAJEVO – Bračni par Dragica i Goran Plautz iz Tuzle, koji u Njemačkoj žive gotovo dva desetljeća, već 20 godina bezuspješno tragaju za istinom o njihova dva sina blizanca rođena 5. kolovoza 1993. godine u porodilištu tuzlanske bolnice. Oni danas tvrde da su blizanci na neobjašnjiv način nestali iz porodilišta u Tuzli i da su prodani u SAD gdje i danas žive. Preko “Glasa Amerike” uputili su oglas kojim traže pomoć u potrazi za djecom.
Pedesetdvogodišnja Dragica, koja s teško bolesnim i u ratu ranjenim suprugom  Goranom i tri kćerke (dvije su rođene prije blizanaca) živi u Düsseldorfu, jučer nam je ispričala da je u tuzlanskoj bolnici rodila dvoje zdrave muške djece. Jedno je bilo teško dva kilograma i dugo 49 centimetara, drugo teško 1,9 kilograma i dugo 48 centimetara. 

‘Dječačiće sam i podojila’

– Bilo je ratno stanje. Žena kad se porodi u bolnici bude dva-tri sata i ide kuće. Dakle, rodila sam dva lijepa, potpuno zdrava dječačića koje sam podojila. Dobila sam otpusnu listu koju i sad čuvam na kojoj su potpisi N. Alispahić, načelnice Klinike za akušerstvo, prof. dr. B. Balić, šefice Odjela, i primariusa dr. B. Kuprešaka. Čekala sam na hodniku da uzmem sinove. Međutim, prilazi mi medicinska sestra kojoj, nažalost, ne znam ime i kaže kako se liječnik predomislio budući da je riječ o blizancima i da trebaju ostati još tri sata u bolnici. Kažu mi da je sve u redu, da idem kući i da ću djecu dobiti za tri sata – prisjeća se tih trenutaka Dragica.
Plačnim glasom priča da su pred bolnicom čekala dva Mercedesa da njezina dva sina voze kući. Mercedese je specijalno za ovu priliku dovezao rođak njezinog muža Vjeko Vidović.
– Nakon dva sata moja snaha Svjetlana Josipović nazvala je bolnicu, ali su joj rekli da bi bolje bilo da djeca prespavaju u bolnici. Nazvala je odmah ujutro, a nitko od nas oka nije sklopio tu noć. Prvo su joj rekli da djeci treba dati krv, a samo nekoliko trenutaka kasnije da su mrtva – prisjeća se Dragica tih događaja koji su, kaže, ostavili teške traume na njezinoj psihi jer se liječi kod svakojakih liječnika i pati od duboke nesanice.

‘Gdje je grob mojih sinova?’

Ona tvrdi da joj u bolnici nisu dali ni da vidi mrtve sinove tako da ih nije mogla pokopati, pa ako su doista tu u bolnici umrli, nikad nije doznala gdje su pokopani.
– Ako su mrtvi, ni danas ne znam gdje im je grob – kaže Dragica.
Prošle godine kad je bila na godišnjem odmoru u Tuzli čula je nevjerojatnu priču. Zaprepašteno je slušala priče nekih prijatelja i susjeda da su njezina djeca u Americi, gdje su navodno prodana.
– Ljudi hodaju po čitavom svijetu, počele su kružiti priče da su moja djeca u Americi, u saveznoj državi Ohio – priča Dragica i kaže da joj je poslije smrti blizanaca liječnik preporučio da rodi još jedno dijete. Ona kaže da joj ni njezine dvije kćerke, od kojih je kad su blizanci rođeni jedna imala osam, a druga četiri godine, te curica koja je rođena nakon blizanaca i sada ima 12 godina ne mogu nadomjestiti njezine blizance.
– Nevjerojatno, nepojmljivo, pa moje dvije curice porodila je ista liječnička ekipa koja je porodila moje blizance – kaže Dragica.
Ona danas tvrdi da su joj liječnici u Tuzli ubili sve u njoj pa će sada ići do kraja.
– Ili ću nekoga ubiti ili mene neka netko ubije. Ja jednostavno moram doznati istinu o svojoj djeci. Jesu li živa, gdje su, ako nisu, gdje im je grob. Kao roditelj, kao čovjek, na to imam pravo – obrazlaže Dragica.
Kaže da je u vrijeme rata obilazila mrtvačnicu, ali da joj vojnici nisu dali prići.
Ona kaže da su se njezina Tuzla i njezina Bosna o nju teško ogriješile jer su joj kao nagradu za sve što joj se dogodilo u Tuzli sve oduzeli, tako da su, što se tiče imanja u Tuzli, ostali beskućnici.
Priča da svoj slučaj nikom nije prijavljivala jer u Bosni u to vrijeme nije bilo zakona.

Bolnica sve demantira 

Liječnica Nisveta Alispahić, koja kaže da je moguće da je u to vrijeme obnašala dužnost načelnice ginekološko-akušerskog odjela, pita se je li moguće da netko nasjeda na takve gluposti.
– Kakve su to budalaštine. Nikad tuzlansku bolnicu nitko nije tužio za takvo nešto. Za sve potrebne informacije možete se obratiti bolnici koja uvijek ima dokumentaciju, gdje imaju svi protokoli, povijesti bolesti. Pa slučaj o kojem ona priča se dogodio prije 20 godina. Mogu vam jedino reći da je u to vrijeme šefica porodilišta bila liječnica Branislava Balić, koja je davno umrla. Boro Kuprešak i ja smo živi i stari, ali to je tako nakaradna optužba da se meni kosa diže – kaže Alispahić.
U MUP-u Tuzlanske županije kažu da im slučaj bračnog para Plautz nije poznat osim onoga što su čitali po portalima, ali ukoliko Dragica i Goran žele pokrenuti istragu, trebaju se pismenim putem obratiti MUP-u Tuzlanske županije u Turalibegovoj bb, odnosno pismenim dopisom na ruke v.d. komesara Enveru Skenderoviću na osnovi kojeg treba biti pokrenut istražni postupak.

Piše: H. Ibišević