Published On: Sub, lis 13th, 2012

‘Dragi Tito, žena me ostavila, tko će prati i na polju mi pomagati?’

Internetom kruži pismo na kojem stoji da je iz arhive Josipa Broza Tita, a potpisao ga je Ivan Ciganović 15. srpnja 1946. godine. On se Titu požalio na svoju suprugu koja ga je ostavila. S obzirom na težinu ‘nedjela’ koje je prema njegovom sudu počinila, on za sve slične žene Titu predlaže zakon koji bi odbjeglim nevjestama odredio smrtnu kaznu.

’15. lipnja 1946. odbjegla je od mene tajno moja zakonita i ljubljena ženaCiganović Mara r. 1915. god. u svijet s namjerom da vodi prostituciju i živi na tuđi račun. Mojem gospodarstvu prijeti rasulo i katastrofa, jer nema tko da vodi kućanstvo, tko će krpati, prati, kuhati i na polju pomagati. A moram da uzdržavam i majku staru 72 godine i jedno dijete, ratno siroče’, piše Ivan Titu.

>> Pismo koje je ubilo romantiku: ‘Prijavljujem se za položaj dečka’

‘Uvijek sam govorio ženi: ‘Draga ženo, nemoj da me ostaviš, radije me ubij, nego da odeš u skitnju.’ Ali eto otišla je lakoumnica i ovako me sada polagano ubija teška sudbina. Podnio sam redarstvenu potragu, ali to ide jako polagano i pitanje kada će je pronaći i uhapsiti! No ja se ne dam uništiti pritisku takve saboterke kakve je moja lakoumna žena. I ja hoću da živim dostojno i pošteno demokratski, kao i većina dobrih ljudi.

Molim vas stoga da poradite u vladi, da žurno izađe i da se u cijeloj Jugoslaviji javno objavi zakon o zaštiti bračnog života kako slijedi:

1) Svaka udata žena, koja ostavi svog muža, i ode u svijet, kažnjava se smrću.

2) Svaka udata žena, koja živi u svijetu, bilo gdje u kakvoj službi, ima da se iskaže pismenim odobrenjem potpisanim po njenom mužu, da joj on odobrava služenje. Takvo odobrenje imade biti potpisano po mužu pred dvojicom svjedoka i potvrđeno po mjesnoj vlasti.

3) Svaka osoba, koja bi zadržala kod sebe tuđu ženu bez takvog muževog odobrenja ili bi je skrivala te je ne bi prijavila policiji kažnjava se smrću.

4) Svako krivotvorenje takvog odobrenja kažnjava se smrću.

5) Po objavi ovog zakona imade svaka udata, da si u roku od 8 dana ishodi takovo odobrenje od svog muža.

6) Ovo sve vrijedi i za muža, ako bi ostavio ženu otišao u svijet u nepovrat.

Ovim veoma važnim i hitnim zakonom bit će pogođeno u ahilovu petu svaka prostitutka i saboterka, obiteljski život bit će izgrađen na čvrstim temeljima, nestat će užasnog kriminala i života na tuđi račun’, predložio je Ivan Titu.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare