DRAGAN LUKAČ: Teroristima je BiH zanimljiva kao novi prostor gdje će važiti pravila ISIL-a

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je situacija u Srpskoj i BiH kompleksna u svakom smislu, a u sigurnosnom “prilično napeta”, što je razumljiva posljedica terorističkog napada u Zvorniku i situacije u Makedoniji.

Lukač je istaknuo da Ministarstvo unutarnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, u suradnji sa agencijama za provođenje zakona na nivou BiH, poduzima operativne mjere i radnje da bi stanje sigurnosti bilo na višem nivou.

On je za “Večernji list”, izdanje za BiH, istaknuo da se sigurnost u BiH, pa i bilo koje zemlje u okruženju, ne može promatrati izvan regionalnih prilika, a moraju se imati u vidu i kretanja na geopolitičkoj sceni.

Lukač je naveo da je nakon terorističkog napada u Zvorniku došlo do podizanja etničkih tenzija čemu su doprinijeli pojedini neodgovorni ljudi iz politike zapaljivom retorikom i određeni mediji, koji ne uviđaju da je danas najvažnije da se smire tenzije i dopusti istrazi da pruži odgovore na brojna pitanja.

On je naglasio da u poremećenim odnosima teroristi vide priliku za djelovanje.

“MUP Republike Srpske poduzima sve mjere, pri čemu novoformirana Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma ima pune ruke posla. Mnogo pažnje pridajemo preventivnom djelovanju”, istaknuo je Lukač.

Lukač je rekao da ISIL nema granice, da se može stvoriti na bilo kojoj točki na planeti gdje se nalaze sljedbenici ideje o takozvanoj “Islamskoj državi”, a BiH i Makedonija, odakle im dolaze dobrovoljci u velikom broju, su im zanimljivi kao novi prostori gdje će važiti pravila na kojima se zasniva ISIL.

“Moramo biti brži od namjera i planova terorista”, poručio je Lukač i dodao da se potres i teroristički napad ne mogu predvidjeti, ali se mogu markirati trusna područja kako bi se poduzele preventivne mjere, a napadači odvratili ili osujetili.