Published On: Sub, stu 17th, 2018

Dragan Čović: Za formiranje vlasti u FBiH neka nam dragi Bog pomogne

“Nema uvjeta za uspostavu vlasti”, rekao je u Dnevniku 2 na BHT1 član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Kazao je da na nekim nivoima vlast može biti brzo formirana, na primjer Vijeće ministara ili Predsjedništvo BiH, jer se radi o prostom automatizmu. Može i u kantonima, smatra Čović.

– Ali svaki narodni korak ka uspostavi drugog doma i na entitetskom nivou i na nivou Vijeća ministara drugi dom, koji je uvjet za funkcioniranje vlasti, treba nam izmjena Izbornog zakona – rekao je Čović, te dodao:

“Što se Federacije tiče, neka nam dragi Bog pomogne”!

Čović tvrdi da izmjene Izbornog zakona mogu biti dogovorene ako za to ima volje. Međutim, ako nema, onda će se uglavnom tražiti razlozi zbog čega to ne može. On smatra da u prvi plan ne bi trebalo stavljati to pravno pitanje kako može, nego prvo treba gledati sadržaj.

– Imamo li kapacitet da to uradimo? Ako imamo kapacitet, to je riješeno istog trenutka. To je dogovoreno za dvije sekunde. I način i metodologija itd. Međutim, baviti se time kako može, a da uopće ne govorimo o sadržaju, to je besmisleno. To radimo već dvije godine i ja na to ne bih trošio više niti jedne sekunde – kaže Čović.

Lider HDZ-a BiH je rekao da odgađanje konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma BiH nije bilo pokazivanje političke snage HDZ-a, nego ova stranka, u skladu sa dogovorom sa SNSD-om, čeka da vidi tko će im biti treći partner za uspostavljanje vlasti na nivou države BiH.

– Ući u proces, a nemati Kolegij, nemati dogovor, tu parlamentarnu većinu kroz to partnerstvo je u biti ništa. Ali u svakom slučaju sjednica će biti održana u zakonskom roku, kako je to definirano u Izbornom zakonu, a to je najdalje 7. prosinca – kaže Čović.

Istaknuo je da ne zna tko će biti treći partner za uspostavu vlasti, jer su se izdvojile dvije strane. Sa jedne je SDA, a sa druge grupacija stranaka koje neće sa SDA. Kada bude jasnija situacija u Federaciji “sa Bošnjačke strane”, bit će jasno kako formirati Vijeće ministara.

– HDZ ima pet predstavnika u zastupničkom domu BiH. SNSD ima šest predstavnika plus tri koje veže za sebe prema koalicijskom sporazumu, a to je ukupno devet. Znači mi ukupno imamo 14 ruku i treba nam još osam, sedam, devet ili deset, već koliko ćemo naći, ali ne manje od toga, da bi dobili 23 ruke i na prvoj sjednici će se birati povjerenstvo koje će birati Vijeće ministara. Već do tada ćemo imati u ime Predsjedništva kandidata za mandatara Vijeća ministara i onda taj proces usuglašavanje ide vrlo brzo. Tako da bi mi, teoretski, već na idućoj nekoj sjednici mogli imati potvrdu mandatara i onda ćemo mi već znati koje je Vijeće ministara – rekao je u gostovanju u Dnevniku 2 na BHT1 predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare