Published On: Mon, Sep 7th, 2015

DRAGAN ČOVIĆ: S malim strankama nemoguće napraviti većinu, 12. rujna sastanak sa SDA

Usuglasili smo se da u idućih desetak dana sjednemo i realno sagledamo situaciju i odnose u partnerstvima i na razini FBiH i na razini Vijeća ministara. Zakazali smo za 12. rujna u Mostaru cjelodnevni sastanak rukovodstva SDA i HDZ-a, gdje će biti svi nositelji vlasti iz ove dvije stranke i na razini entiteta i na razini Vijeća ministara, izjavio je za današnji “Dnevni avaz” predsjedavajući Predsjedništva BiH, lider HDZ-a BiH Dragan Čović.
– Ustvrdili smo da u ovom trenutku mi imamo izvršnu vlast u FBiH do trenutka dok ne napravimo neku drugu. Ne možemo reći da nemamo Vladu FBiH, ali s parlamentarnom većinom kakvu imamo ona je manjinska – smatra Čović.
Naglašava kako je i prije govorio da je s, uvjetno rečeno, manjim strankama nemoguće napraviti stabilnu većinu. Bez obzira na to tko s kim razgovara, smatra on, to će opet biti manjinska vlada.
– Kako će u konačnici završiti razgovori s tim strankama, nisam baš optimističan. Vidite, jedan dan jedna stranka kaže da hoće, drugi dan da neće, postavlja neke nove uvjete i tko zna do kada će to trajati. Uvjeren sam da je, prije svega, na SDA da sebi pronađe dugoročno strateške partnere na političkoj sceni među Bošnjacima. Moji razgovori sa SBB-om će se nastaviti i dalje i ja se nadam da ćemo za nekoliko mjeseci dobiti jednu stabilniju većinu. Za mene je uspjeh ako do kraja godine napravimo snažnu parlamentarnu većinu u kojoj će biti dominantno izražena volja Hrvata, ona jeste izražena, nema tu potrebe za bilo kakvim dodatnim špekulacijama. Bilo bi dobro da to uspijemo i kroz bošnjačko glasačko tijelo okupljeno oko SDA, a ja sam rekao svoj stav kako bi se to trebalo urediti, jer prema parlamentamom kapacitetu to je za mene isključivo SBB. Međutim, oko toga vrlo jasan stav mora zauzeti prije svega SDA – kazao je Čović.
Zamoljena za komentar opomena koje iz Bruxellesa šalje povjerenik EU za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn, Čović je kazao da “jesmo na samom dnu”.
– Mi moramo biti iskreni, bez obzira na to koje probleme imamo, da, ako idemo ka EU, a opredijelili smo se za to, neupitno ne postavljamo mi uvjete Europskoj uniji. To još nismo svi razumjeli. Upravo o toj temi želim razgovarati na ovim stranačkim sastancima da bi naša izvršna vlast na svim razinama to shvatila. S jedne strane, molimo za pomoć, onda im mi, tobože, kao “veliki” kažemo “možemo pod tim i tim uvjetima”. Ako ćemo se tako ponašati, bez obzira na to koji to pojedinac ili naša institucija radi, mi smo na pogrešnom putu i vrata EU će za nas trajno biti zatvorena – kazao je Čović za “Avaz”.