Published On: Sri, stu 11th, 2015

DRAGAN ČOVIĆ Uredimo Mostar i Travnik po istom modelu

velikacovic (1)
Razgovarali su o SBB-u, DF-u, Vijeću ministara, hrvatskim izborima kao i o Gradu Mostaru…
“Kada je u pitanju Grad Mostar, pošto sam građanin tog grada i neizmjerno ga cijenim i volim, ja sam uvjeren da Mostar ne smije biti podijeljen grad. To je prvo načelo. Drugo načelo je da ne smije biti nikakav izuzetak u BiH.
Da bi olakšali odnos, pošto je na Mostaru stalno, na neki način, jedan poseban pogled, rekli smo, uzmite dva kantona s izraženim multietničkim karakterom – HNK i SBK, pa da njihova središta – Mostar i Travnik uredimo po istom modelu, kazao je Čović.
 
Čović je, govoreći za Dnevnik D TV1, kazao kako se pitanje Mostara može riješiti na sto načina.
-Ali vas u jedno mogu uvjeriti, da ćemo u narednih mjesec dana tragati intenzivno za odgovorom i da ćemo ga naći najdalje do kraja siječnja iduće godine. Mnogo prije lokalnih izbora u listopadu naredne godine moramo imati rješenje, a kako bi mogli provesti izbore u Mostaru. Uvjeravam vas – to neće biti podjeljen grad i neće biti grad slučaj,kazao je Čović.
Komentirajući izborne rezultate u Hrvatskoj i očekivanjima od nove Vlade Hrvatske Čovićje kazao kako je rezultat takav da će trebati dosta mudrosti, napora da se dođe do kvalitetnog rješenja.
Dva su puta. Jedan je da se napravi velika koalicija HDZ i SDP. Što ne vidim da je realno. Drugi je da netko, mislim prje svega HDZ, s MOST-om, koji je iznenađenje izbora, napravi vlast. Većina bi bila taman onolika koliko je dovoljno za normalno funkcioniranje vlasti. Mislim da će mnogo jasnije biti za sedam, osam dana. Sada svi sa svima pokušavaju trgovati. No, kako god to završilo, uvjeren sam da vlast u Hrvatskoj, nova Vlada, morat će imati izraženiji i pozitivniji odnos prema BiH. Ono što nije dobro, a što sam premijeru Milanoviću i rekao, nezamislivo mi je da predsjedavajući Vijeća ministara nije imao prigodu razgovarati s premijerom Milanovićem prvih osam, devet mjeseci svog mandata. Obzirom da vodimo, kakvu vodimo, susjednu politiku i sa Srbijom i sa Crnom Gorom i s Hrvatskom, mislim da je to nešto što bi trebalo biti svakodnevnica. Pogledajte koliko puta smo se, na svim razinama, sreli s premijerom Vučićem. Sličan odnos imamo i s Crnom Gorom. Po pitanju Hrvatske, radimo to na parlamentarnoj razini, i na razini predsjednika. Nema razloga da izvršna vlast ne bude mnogo bliža vlasti u BiH,kazao je Čović.
Dodao je kako strateško partnerstvo postoji u Hrvatskoj za BiH
– Jer tisuću kilometara zajedničke granice, znači potpuno povezano gospodarstvo, komunikacije i tako dalje. Nastavit ću razgovarati s onima za koje vjerujem da će u hrvatskoj doći na vlast i tražiti da svi europski projekti Hrvatske kada je infrastruktura u pitanju budu prenešeni i prema BiH. Bez obzira je li u pitanju jadransko – jonski koridor ili je u pitanju koridor Vc, koji je manje – više definiran u cjelini ili su u pitanju energetski koridori koji se tek trebaju otvoriti. Bilo bi naivno izostati iz tih projekata, a u njih ne možemo ući ako nemamo mnogo kvalitetniju suradnju izvršne vlasti u Hrvatskoj. Nadam joj se i skoro sam siguran da ćemo već u nardna dva, tri mjeseca, osjetiti kvalitet tih odnosa koji su izostali nažalost zadnjih pet, šest mjeseci iz više razloga,kazao je Čović.
Upitan koliko je kapacitet SBB-a važan i što je ključna razlika između SBB-a i DF-a Čovićje kazao kako se se taj kvalitet većosjeća
Već osjećamo kvalitet u FBiH. On je ogroman. Znaći da imamo skoro dvotrećinsku većinu u Parlamentu. To je kvalitet koji vam osigurava da možete donositi ekonomsko – socijalne zakone koji ne moraju uvijek biti populistički, da kupujete nečiju naklonost. Jednostavno, bez takve parlamentarne potpore, vi ste u jednoj avanturi u kojoj smo bili prvih šest, sedam mjeseci. Imali smo DF u vlasti, ali su se ponašali kao opozicija. Očekujem da SBB upravo bude pravi partner na našem uvropskom putu. Prvi koraci su doneseni, na dva zasjedanja federalnog Parlamenta. Mislim da ćemo brzo stabilizirati i Dom naroda. To je jedan ogroman iskorak i ogromna korist. Ako smo već dogovorili ovaj koncept parlamentarne većine, izgubili smo možda godinu dana, ali ni to nije veliki grijeh, ako ćemo sustići sve ono što smo propustili.
Govoreći o ulasku SBB-au Vijeće ministara Čović misli da su naredni potezi prije svega u rukama SDA i SBB-a.
Taj dogovor ide svojim putem, oni ovih dana razgovaraju o kantonima. Kada se taj posao završi, izvjesno je da će se prebaciti na Vijeće ministara. Opet će biti dogovor na toj relaciji. Ja se nisam mješao. Dao sam doprinos da dođe do ovih razgovora, da počnu funkcionirati, a dalje smo prepustili kolegama. Mislim da ćemo se Radončić, ja i Izetbegović naći u petak u Mostaru, pa ćemo o još nekim finesama razgovarati. Koliko znam i oko Vijeća ministara ugrubo su se dogovorili o konceptu. Do kraja godine očekujem da se i taj posao završi,kazao je Čoviću intervju TV1./HMS/
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare