Published On: Sun, Oct 4th, 2015

DRAGAN ČOVIĆ: Dijalog Radončića i Izetbegovića nije moj osobni, već interes države


Ako mi želimo kod Hrvata homogeniziranu strukturu u vlasti, onda tako treba biti i kod Bošnjaka, jer bez toga mi ozbiljne projekte ne možemo provesti, izjavio je jučer u razgovoru s novinarima u Mostaru, a nakon što se vratio iz New Yorka, Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.
Govoreći o razgovorima lidera SDA i SBB-a Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, on je istaknuo da je bio snažan zagovornik dijaloga u posljednjih godinu dana.
– To nisam govorio zbog osobnog interesa, poznanstva, već realne procjene. Da bismo mi dobili stabilnu većinu u Federalnom parlamentu te na ovaj način skoro dvotrećinsku državnu, koja osigurava promjenu Izbornog zakona i druge reformske, socijalne, ekonomske zakone, nužno nam je takvo snaženje i ja ću ga i dalje podupirati – rekao je Čović.
Istaknuo je da su mu neki zamjerali zbog takvih stavova, ali da se pokazalo da je bio u pravu.
– Mi ćemo graditi klimu da ti razgovori zažive na način da možemo kazati da imamo jednu snažnu parlamentarnu većinu na svim razinama sa SBB-om – potcrtao je Čović.
On je govorio i o veoma uspješnoj misiji u New Yorku, gdje je bh. izaslanstvo na čijem je čelu bio ostvarila značajne diplomatske kontakte, a Čović imao zapažen govor u Generalnoj skupštini UN-a. Također, Čović je prisustvovao i summitu o borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma, a imao je brojne bilateralne sastanke, između ostalih s generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-munom.
– Sama činjenica da smo dio tog velikog svijeta, jedne takve velike obitelji, grupacije koja šalje jasne odgovore kako globalno gledati na probleme u svijetu, za nas je preznačajna – kazao je Čović.
No, kako je istaknuo, najvažnija poruka koja je poslana jeste da je BiH imala jedinstveno stajalište.
– Trebamo nastaviti u tom pravcu i kada je u pitanju naš put prema Bruxellesu i Europskoj uniji, odnosno NATO-u i, uopće, komunikacija sa UN-om. Jednostavno, ne vidim drugog puta do pokazati da znamo razmišljati na isti način i graditi interese svih u BiH da to bude odraz razmišljanja onoga što jeste BiH, zajednica tri jednakopravna naroda koji znaju što hoće i mogu pokrenuti BiH, kako bi izgradili društvo u kojem će ljudi ostajati, a ne odlaziti – iznio je Čović, prenosi Avaz.
Osvrnuvši se na prijem koji je organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama, s kojim se susreo, kao i s kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, Čović je kazao kako je činjenica da oni vrlo dobro znaju odnose u BiH, iako su im, možda, na margini interesa u odnosu na globalne probleme koji danas opterećuju svijet.
Čović je naveo da je vrlo precizno na sastancima rekao da BiH želi do kraja siječnja naredne godine, eventualno veljače, aplicirati za članstvo u EU. Iako za takvo nešto, napomenuo je, nema još mnogo prepreka, ipak takvo nešto treba dostići.
– Mi želimo u tom razdoblju izraditi Izborni zakon koji bi već u osnovi riješio neka od pitanja i strahova koji još u unutarnjem planu postoje, kada je u pitanju da će netko nekome birati predstavnike bez obzira na to veže li se to uz „Sejdić – Finci” ili neke druge razine vlasti. Ako bismo to uspjeli, u njega bi bili ugrađeni Grad Mostar, „Sejdić – Finci” i druga tehnička pitanja i napravili bismo ogroman iskorak. Onda bismo na miru mogli govoriti o reorganiziranju bh. društva – kazao je Čović.
Čović je jučer u Mostaru otvorio Šesti međunarodni judo turnir “Borsa Open 2015”, kazavši da mu je to najdraži događaj koji je u proteklih godinu dana otvorio u ime Predsjedništva BiH.