Published On: Wed, Aug 21st, 2013

Dragan Čović: Da, mi pokazujemo neodgovornost!

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović nije krio iznenađenje izjavom predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića kako su postigli dogovor o simetričnoj provedbi odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić – Finci protiv BiH“.

– Nema još nikakvog dogovora. On i ja se sutra (danas, op. a.) sastajemo i razgovarat ćemo i o tome. Neki razgovori na razini dviju stranaka postoje, mada su tek u začetku. HDZ je odredio Borjanu Krišto i Barišu Čolaka, a SDA Šefika Džaferovića i, mislim, Asima Sarajlića. Odlučili smo detaljnije razgovarati nakon Bajrama i sada je došlo to vrijeme – rekao je Čović za Dnevni avaz.
Izborna kampanja

Listopad će biti mjesec BiH u europskim institucijama. Politički lideri idu na susret sa Stefanom Fuleom, a Vijeće Europe raspravljat će o našoj zemlji na jesenjem zasjedanju, također u listopadu.

– Da. Mi pokazujemo neodgovornost! Četiri godine nismo u stanju provesti odluku Suda u Strazburu. Ne mislim da je to pitanje tako teško. Što nas tek čeka kada počnemo pričati o stvarnim temama – reorganiziranje BiH kako bi bila u stanju napredovati na europskom putu. Ovako organizirana BiH ne može napredovati prema EU. Previše je razina vlasti, previše je komplicirano… Ekonomija BiH ne može ovo izdržati. Smatram kako bi bilo krajnje neodgovorno pasti u zamku izborne kampanje više nego godinu dana prije izbora. A to već počinjemo gledati.

Na što mislite?

– Pa, na izjave političara. Evo, i Željko Komšić nešto je izjavio pa već nekoliko dana imamo reakcije na to.

A na koga ste mislili kada ste govorili o komotnijim pozicijama?

– Na Bošnjake i Srbe. Oni imaju mnogo više komoditeta u odnosu na Hrvate u BiH. Svi želimo biti ravnopravni. A ja mogu navesti stotine primjera gdje hrvatski narod u BiH nije ravnopravan. No, dajte da ne otežavam stanje izjavama, već hajmo razgovarati i dogovoriti se. Moja i želja hrvatskog naroda je euroatlantska budućnost BiH.

Imate odličnu relaciju s Dodikom. Jeste li spremni s njim razgovarati i „nagovoriti“ ga da bude popustljiviji na integracijama u NATO?

– Ako bismo riješili „Sejdić – Finci“, pitanje vojne imovine ne bi bilo problem riješiti. I kroz bilateralne razgovore. Stavili smo prošle godine i potpis na dogovor. Dakle, tu nema nekih velikih razlika među strankama. Mislim kako se razlikujemo u nijansama. Usudio bih se reći kako „Sejdić – Finci“ i pitanje kompletne državne imovine, uključujući i vojnu, možemo riješiti u paketu.

Hoće li se to dogoditi do kraja narednog mjeseca?

– Nadam se kako će tako biti. Možemo, kažem, ići i kroz paket. Pa, na jednom mjestu mi napravimo ustupak, na drugom neko drugi.

Što je pozicija HDZ-a u pogledu rješavanja „Sejdić – Finci“?

– Mi smo još prošle godine predali prijedlog da se članovi Predsjedništva iz Federacije biraju neizravno. Odgovara nam i opcija izbora kroz Parlament BiH, a i direktni izbor kroz županije, kao izborne jedinice, uz određena bodovanja. Taj model nazvali smo minimalna multietnička zastupljenost. Ne bježimo ni od asimetričnog rješenja, jer je toliko stvari u ovoj zemlji asimetrično. Hrvati žele imati mogućnost kao narod birati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH.
Dnevnik.ba