Published On: Thu, Jun 9th, 2016

DR. PILAV: Nemam iluzije da će presuda biti provedena brzo

Europski sud za ljudska prava u Strazbourgu donio je presudu u slučaju Ilijaz Pilav protiv Bosne i Hercegovine kojom je prihvatio apelaciju Ilijaza Pilava.

Dr. Ilijaz Pilav, kirurg iz Srebrenice, još 2007. godine tužio je Bosnu i Hercegovinu Europskom sudu za ljudska prava u Strazbourgu, jer nije imao mogućnost da se kao Bošnjak kandidira za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Dr. Pilav u izjavi za Patriju nakon ove vijesti kaže da je njegova “prva reakcija da je sve vrijeme govorio i očekivao da će biti ovakvo rješenje u ovoj presudi”.

– Očekivao sam je upravo ovakvu i u moju korist. Pravno gledano drugačija odluka se i nije mogla očekivati, s obzirom da se već i u preambuli presude “Sejdić i Finci“ navodi „slučaj Pilav“,  kaže Pilav.

No, svjestan je da implementacija ove presude neće teći brzo.

– Ako me pitate za implementaciju naravno da nemam iluzije da će to biti tako brzo i nitko ne zna koliko će prašine da na sebe primi i ova presuda kao i prethodne, ali imajući u vidu da smo zemlja koja ide putem euroatlanskih integracija sigurno da će jednog dana kada se otvori neko od poglavlja u tim pristupnim pregovorima u nekom od tih sadržaj biti i ova presuda. Sasvim je sigurno bez ikakve dvojbe da ukoliko želimo biti članica EU, a svi kažu da želimo, ova će presuda prije toga morati biti provedena, ističe dr. Pilav./HMS/