Published On: Fri, Mar 20th, 2020

Dr. Nela Sršen: U Italiji je smrtnost između 8 i 9 posto, kao da govorimo o kugi

DR. NELA SRŠEN iz Padove jutros je za HRT-ovu emisiju Zajedno za zdravlje govorila o teškoj situaciji u vezi s koronavirusom u Italiji, koja je po broju preminulih premašila Kinu.

“Prestigli smo Kinu, ali kad čitaš te brojke iz dana u dan kako rastu, u jednom trenutku shvatiš da su tih 3400 i još nešto ljudi koji imaju lice, ime, životnu priču, obitelj… I iz dana u dan i iz sata u sat gledamo kako raste taj broj. Naravno, imamo veći broj mrtvih od Kine, ali Kina je imala više od 80.000 zaraženih, Italija ima 30 i još nešto tisuća. Ako to prevedemo u postotke, rezultat je da je u Italiji smrtnost između 8 i 9 posto. Mislim, kao da govorimo o kugi ili nekoj drugoj užasnoj zaraznoj bolesti”, rekla je Sršen.

U Lombardiji su u 24 sata zabilježili 2270 novih zaraženih.

“U Bergamu je zdravstveni sustav već u kolapsu”, istaknula je Sršen.

Komentirajući situaciju u Kini, koja je virus uspjela staviti pod nadzor, kaže da je “Kina jedna priča, a mi smo druga realnost”.

“Mislim da će mjere biti još restriktivnije, već se radi kontrola dronovima, napravljene su aplikacije u cijeloj Lombardiji, gdje se kontrolira stanovništvo”, rekla je Sršen.

“Uistinu smo u jednoj Orwellovoj priči”

Kaže da u nekim bolnicama u Lombardiji nema mjesta za bolesne, pa čak ni za mrtve.

“Uistinu smo u jednoj Orwellovoj priči iz koje se teško možemo izvući”, dodala je Sršen.

Jesu li istinite neslužbene informacije da u nekim talijanskim bolnicama liječnici moraju birati koga će prvog spasiti?

“Da, to se događa u Lombardiji, bio je i intervju s jednim anesteziologom. Kad dođe do komplikacija izazvanih virusom, ako imate malo disponibilnosti mjesta u reanimaciji, pokušat ćete na što racionalniji način birati, s obzirom na dob i kompliciranost bolesti, onog pacijenta koji ima više mogućnosti da preživi ovaj trenutak komplikacije bolesti. To može biti jedna vrsta izbora, tu ulazimo u etičku profesionalnost, ali mislim da je to na kraju i jedan racionalan izbor. Ako nemaš dovoljno mjesta, onda ćeš pomoći onome koji ima najviše mogućnosti da preživi, kao i u ratu”, rekla je Sršen.