Published On: Mon, Oct 26th, 2015

DR. LUČIĆ: Kurtćehajić i Zoranić su radikalnija verzija onih koji Bošnjacima negiraju jezik

Predsjednik Foruma bošnnjačkih intelektualca dr- Suad Kurtčehajić nedavno je na tribini ove udruge izjavio kako su u Bosni “do druge polovice 19. stoljeća bili svi domicilni stanovnici Bošnjaci, bez obzira na konfesiju”.

– To trebamo naglašavati sve do momenta dok svima u Bosni, bez obzira kojoj konfesiji pripadaju, to ne bude jasno. To je opće poznata činjenica koja se može naći i u srpskim i hrvatskim izvorima, moramo se boriti da se ta istina afirmira – kazao je Kurtčehajić .

Sličnu tvrdnju iznio je i Hakija Zoranić. On je kazao kako je, “bosanskohercegovački narod nekada imao ime Bošnjani koje je evoluiralo u ime Bošnjaci”. -Svi vladari srednjovjekovne Bosne bili su, kaže on, Bošnjani.

– Sva tri naroda, sadašnja konstitutivna, u BiH bili su Bošnjaci do 1862. godine, od tad nastaje rascjep djelovanjem osvajačkih krugova iz Beograda i Zagreba. Taj jedinstveni narod onda se razdijelio u tri konstitutivna naroda – ustvrdio je Zoranić.

Povjesničar dr Ivo Lučić kaže kako ovakve tvrdnje, zapravo, nisu ništa novo, i da se radi o „dječjoj bolesti svakog, a u ovome slučaju bošnjačkog nacionalizma“.

-Još nadavno su nas “srpski intelektaulci” uvjeravali da smo “svi Srbi” samo nam to nije jasno ili su nas neprijatelji “zaveli” i “odrodili”. Malo prije toga su “hrvatski intelektualci” uvjeravali (neopredjeljenje) muslimane (kasnije Muslimane, pa Bošnjake) da su oni zapravo Hrvati čak što više “cvijet hrvatskoga naroda”. I eto konačno nas “bošnjački intelektualci” uvjeravaju kako smo svi mi (bili i opet ćemo biti) Bošnjaci – treba to samo dovoljno puta ponoviti. O “uvjeravalju” kako smi svi u stvari “Jugoslaveni” da i ne govorim te da ne podsjećam na posljedice svih navedenih “uvjeravanja”, kaže dr. Lučić za Hrvatski Medijski Servis.

On smatra kako se ne radi ni o kakvim intelektualcima nego „o skupini slabo obrazovanih i još slabije odgojenih šovinista s heraditarnim kompleksom i dubokom krizom identiteta“.

-Ne vidim smisla objašnjavati im razliku između imena i statusa srednjovjekovnih kraljevstava, osmanskih mileta, etno-konfesionalnih zajednica u odnosu na moderne nacije koje se u BiH konstituiraju od sredine XIX stoljeća pa do danas – jer je očito da barem jedna od njih još uvijek nije taj proces dovela do kraja, kaže dr. Lučić za HMS.

Budući se, dodaje, u ovom slučaju radi o inferiornom nacionalizmu odnosno šovinizmu koji nema snaga, a ni potencijala za bilo kakvu vrstu hegemonije, osim naravno puke brojčane nadmoći koja se koristi za institucionalno nasilje, utoliko takve tvrdnje i ne treba uzimati ozbiljno nego ih valja tretirati kao jednu vrstu društvene terapije odnosno samopomoći.

Uglavnom, u demokratskim društvima i u XXI stoljeće potpuno je deplasirano, naglašava dr. Lučić, pokušavati pitanje identiteta svesti na samo jednu razinu kao i nametati ime, odnosno identitet bilo kome, a negiranje (u ovom slučaju) hrvatske i srpske nacionalnosti suprotno je Ustavu FBiH i BiH.

-U svakom slučaju navedeni “bošnjački intelektualci” su radikalnija verzija onih koji Bošnjacima negiraju jezik ili im osporavaju njegovo ime, zaključio je dr Lučić za HMS./HMS/