Published On: Čet, stu 26th, 2020

Dr. Karlović iz SKB Mostar: Ti respiratori ničemu ne služe, to je silovanje

Pročelnik Odjela anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja SKB Mostar, dr. Zoran Karlović obavijestio FUCZ da ne mogu prihvatiti respiratore Srebrene maline jer su ustanova koja se bavi pružanjem usluga u visokovrijednoj kardiokirurgiji, neurokirurgiji, usluga koja pruža opća intenzivna i još dva respiracijska centra.
U njima imaju visokokvalitetne respiratore, poput Dregera.

To su sve visokozahtjevni bolesnici i ja se upuštati u jedan vježbovni tretman, s aparatima koji su za mene nepouzdani, ne želim. Ja sam se lijepo na svemu zahvalio. Mi imamo dovoljno respiratora, nijednog trenutka nismo bili u krizi s ventilacijom kod COVIDA 19.

Ja imam potrebu za drugim, intenzivnim uređajima koji mi koriste. Daj ono što meni treba. Imam ja ta dva respiratora. To je isti taj respirator kao iz Ujedinjenih Emirata. Ničemu ne služe. Čemu će služiti. Ničemu, izravan je bio u izjavi za N1 doktor Karlović.

No, ”odbijenica” respiratorima Srebrene maline, sve ukazuje na to, stiže i iz Opće bolnice Abdulah Nakaš Sarajevo.

Šef COVID odjela Opće bolnice, dr. Ednan Drljević za tvrdi kako ih nitko nije ni pitao za to, a trebao je. Neće primiti respiratore, dodaje, jer ih prvo treba pregledati Komisija za prijem Opće bolnice u kojoj će biti intenzivisti, oni koji će pregledati respiratore, a onda očekuju ekipu, servisere, koja će uraditi nulti servis, a potom i verifikaciju, da se zna da su respiratori ispravni. Tek tada mogu odlučiti hoće li primiti ili ne te respiratore.

Ne da nam pošalju tek tako te respiratore, koje mi nismo ni tražili. Poslali smo im dopis (Federalnoj upravi civilne zaštite, op.a.). Oni su htjeli našoj tehničkoj službi, bez obavijesti menadžmentu, da dovuku to i istresu to. Onda smo mi to zabranili jer imamo komisiju za prijem. Menadžment će kontaktirati tu komisiju, da se odluči za te respiratore da ili ne. Problem za te respiratore je što su kod njih neki džekovi, koji ne pašu na naše utičnice. Ne mogu nam tako nešto dovuć’, istrest’, okrenut’ se i otići. To je neprimjereno i u krajnjoj liniji nekulturno. Nema potrebe da nam tako istresaju, radi nečijih interesa, kazao je za N1 dr. Drljević.

Bez kompletnog procesa prijema u Opću bolnicu respiratori neće bit primljeni, definitivno je potvrđeno. Odluka hoće li uopće i koliko biti prihvaćeno tih respiratora može se donijeti tek nakon servisiranja, preko komisije za prijem i menadžmenta, nakon priključivanja, pregleda, obuke, potom verifikacije.

I mi imamo dva, što smo dobili iz Emirata i hvala im, mislim da su identični, ali ne možemo ih isprobati jer čak i one utičnice koje su kineske ne odgovaraju na naše utičnice za zrak i kisik, nemamo servisera koji će obaviti nulti servis. Tako da nam to stoji neupotrebljivo, opisao je identičan scenarij kao u Tuzli i Mostaru dr. Drljević.

Počelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, dr. Zoran Karlović zaključuje:

To je sada naguravanje, prisiljavanje doktora da prihvate nešto za što nisu od početka bili. To je jedno silovanje, to je vlast koja je takva kakva, to je njen obraz, a sigurno do liječnika nije.