Published On: Mon, Mar 23rd, 2020

Dr. Jurica Arapović: Trebat će nam 50 respiratora! Danas na respiratoru imamo jednog, a uskoro ćemo vjerojatno imati još jednog

Virus Covid 19 uzima maha u zemlji. Nažalost, zabilježena je i prva žrtva u BiH, i to u Bihaću. Na području Hercegovina trenutno je 17 zaraženih. U Konjicu je 11, a u Mostaru 6 zaraženih osoba.

Medicinsko osoblje mostarske bolnice čini sve kako bi se hospitalizirani pacijenti izliječili.

Član Kriznog stožera i ujedno infektolog na SKB doktor Jurica Arapović rekao je da u ovom momentu najviše nedostaje testova za brzo mikrobiološko dokazivanje PSA dijagnostike. Također, mali je i broj skafandera za liječenje teških pacijenata koji su na respiratoru.

“Znate, tijekom dana liječnik koji liječi teške slučajeve minimalno 15 puta mora ući u izolaciju i isto toliko puta promijeniti skafander, te se istuširati. Zamislite kako nam je. Izloženi smo biohazardom djelovanju virusa i moramo se štititi specijalnim naočarama, kaljačama, maskama. Imamo na stanju nešto, ali to je kako nedavno reče doktor Ante Kvesić, dovoljno za jedan tjedan. Što nas može čekati ukoliko budemo imali 50 pacijenata na jednom mjestu? Trebat će nam 50 respiratora. Danas na respiratoru imamo jednog, a uskoro ćemo vjerojatno imati još jednog pacijenta”, istaknuo je doktor Arapović u izjavi za Dnevni list.