DR. IVA TOLIĆ Znanstvenica porijeklom iz Posušja dobitnica stipendije vrijedne 2,15 mil. eura

Europsko istraživačko vijeće dodijelilo je 5000. istraživačku stipendiju dr. Ivi Tolić, znanstvenoj savjetnici Instituta Ruđer Bošković. Stipendija se dodjeljuje na pet godina i vrijedna je 2,15 milijuna eura. Dr. Iva Tolić bavi se proučavanjem biofizike stanica.

“Odbor za industriju, istraživanje i energiju jako je naporno radio kako bi osigurao novac namijenjen za znanstvenike, kroz Europsko istraživačko vijeće kao i kroz ostale dijelove programa Obzor 2020. Nadam se da će ova stipendija omogućiti dr. Tolić da se u potpunosti posveti svojem istraživačkom projektu u Institutu Ruđer Bošković. Budućnost Europske unije ovisi o znanstvenicima poput nje”, izjavio je predsjednik Odbora Jerzy Buzek.

“Izabrana sam kao pettisućiti dobitnik granta Europskog istraživačkog vijeća, koje podupire najprestižnije projekte za fundamentalnu znanost u Europi. Jako sam sretna ne samo što sam dobila taj grant, koji će mi omogućiti da se bavim istraživanjima u Zagrebu na Institu “Ruđer Bošković”, što je velika čast, već i zato što sam izabrana kao jubilarni, pettisućiti dobitnik, što je jako lijepo i sada to u Bruxellesu slavimo”, izjavila je Tolić.

Inače, Iva Tolić ima hercegovačke korijene, njezin je otac iz Osoja pokraj Posušja.