Published On: Fri, May 31st, 2019

DOZVOLA ZA ODSTREL Sramotna i opasna presuda Suda BiH protiv Tvrtka Milovića

Sud BiH je ovime legalizirao svaku buduću hajku na Hrvate. Umjesto da presuđuje onima koji vode hajke, ova institucija presuđuje žrtvi hajke.

Nečuvenu presudu donio je Sud BiH – osporili su imenovanje Tvrtka Milovića za urednika dokumentarnog programa na BHT1. U presudi se kaže kako “Milović nije ispunjavao niti jedan od uvjeta natječaja, a to je besprijekorno poznavanje novinarskog kodeksa, uređivačkih načela, svjetskih standarda novinarstva“.

Objašnjenje je to od kojega se svakom novinaru može samo smrznuti mozak! Naime, da bi bilo tko za bilo koga točno i nedvosmisleno mogao utvrditi da nešto poznaje ili ne poznaje potrebno je uraditi odgovarajuće testove. Kao na fakultetu, vaše znanje se ocjenjuje sukladno rezultatima koje ste pokazali na testovima znanja.

____________piše: Jurica Gudelj I Dnevnik.ba

Pouzdano znamo da Milović na Sudu BiH nije ispunjavao nikakve testove i stoga nije jasno temeljem čega je Sud BiH mogao donijeti ovakvu presudu.

No, ono što jest poznato je da je Milović postao žrtva hajke bošnjačko-građanske radikalne javnosti čim se počelo spominjati da će se prijaviti na natječaj za urednika dokumentarnog programa državne televizije. Miloviću je zamijerano sve i svašta, a najviše to što je upozorio da se uveličava broj djece stradale tijekom rata u Sarajevu. To je odmah označeno kao fašizam. Ta kako će drugačije?

Milović je naime dirnuo u omiljenu bošnjačku disciplinu – friziranje broja žrtava da bismo danas bili što jadniji i što veće žrtve pa da temeljem toga izvlačimo neki kapital od stranaca. I to im jako dobro ide. Zato je Milovićeva opaska bila opasna za bošnjačko-građansku javnost. Kao da ima neke razlike između jednog uzaludno nevino stradaloga čovjeka i cijelog čovječanstva…

Spomenuta hajka bila je žestoka – vodili su je bošnjački radikali šešeljevskog tipa poput Emira Suljagića i njegovih satelita okupljeni po opskurnim portali, ali i mainstream portali poput Klixa a jedna takva „veličanstvena hajka“ nije naravno mogla proći ni bez Federalne TV. Posebna je tu uloga bila portala Klix čije su stranice s komentarima bile pravo „blago“ mrziteljskih komentara, poziva na linč i ubojstvo ne samo Milovića nego Hrvata općenito. I Srba također.

Stvar je vrhunac doživjela kad se u priču uključila strukovna novinarska udruga BH novinari. Riječ je o udruzi koja bi trebala voditi računa o zaštiti novinara i novinarske neovisnosti kao i zaštiti same profesije. Međutim, umjesto da kolegu štite od hajke i poziva na linč, oni su se aktivno uključili u hajku.

BH novinari su čak tužili BHT Sudu BiH zbog imenovanja Milovića a Sud BiH je imenovanje osporio.

Objašnjenje je, kako smo vidjeli, naprosto debilno.

No, nije Milović kriv zbog nepoznavanja „novinarskog kodeksa, uređivačkih načela i svjetskih standarda novinarstva“ u što nas uvjerava Sud BiH, nego je kriv jer je politički Hrvat koji radi u Sivom domu u Sarajevu.

Milović nikad nije skrivao svoja politička stajališta, nego ih je, kao novinar s integritetom, uvijek jasno artikulirao. Uvijek je upozoravao da bez politički, pravno i ustavno jednakopravnih konstitutivnih naroda (uključujući i Hrvata) ne može biti ni stabilne BiH.

To je njegov glavni krimen.

U Sarajevu čovjek s takvim stavom nema što tražiti. To nam je pokazao i dokazao Sud BiH.

Također, Sud BiH je ovime legalizirao svaku buduću hajku na Hrvate. Umjesto da presuđuje onima koji vode hajke, ova institucija presuđuje žrtvi hajke!

To je previše čak i za BiH.