Published On: Sri, srp 17th, 2019

Doživotni zatvor za zloglasnog meksičkog kralja droge “El Chapa”

Meksički narkobos Joaquin Guzman, poznatiji kao “El Chapo”, na sudu u New Yorku proglašen je krivim za vođenje kriminalne organizacije koja je u SAD prošvercala na tone narkotika te mu je izrečena kazna doživotnog zatvora, javljaju agencije.

Sudac okružnog suda u njujorškom Brooklynu Brian Cogan izrekao mu je doživotnu zatvorsku kaznu i dodatnih 30 godina koje su prema zakonu obvezne.

Joaquin Guzman je u veljači proglašen krivim za šverc nekoliko tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD, kao i za sudjelovanje u više krvavih zavjera kao jedan od vođa zloglasnog narko kartela Sinaloa.

El Chapo se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, a kartel Sinalou vodio je zajedno s Ismaelom Zambadom, zvanim El Mayo, od 1989. do 2014.

Tijekom tromjesečnog suđenja, porotnici su čuli dokaze o njegovim zlodjelima – svjedoci su opisivali kako je El Chapo premlaćivao, ubijao i žive zakapao one koji su mu se našli na putu, uključujući doušnike i pripadnike suparničkih bandi.
Guzman se od izručenja SAD-u 2017. nalazio u samici zatvora u južnom dijelu Manhattana. Opetovano se žalio na uvjete svog zatočeništva, posebice što je njegova samica bez prozora stalno osvijetljena. Prije toga je dva puta pobjegao iz meksičkog zatvora, 2001. i 2015.

Taj 62-godišnjak će ostatak života provesti u zatvoru poznatom kao “Alcatraz na Stjenjaku”, saveznom zatvoru s najstrožim mjerama sigurnosti u Florenceu, Coloradu.

Tamo će ga kao “cimeri” dočekati jednako slavni i zloglasni, među kojima su anarhoterorist i briljantni matematičar Ted Kaczynski zvan “Unabomber” te također domaći terorist Terry Nichols koji je 1995. digao u zrak uredski kompleks saveznih službi u središtu Oklahoma Citya pri čemu je poginulo 168 ljudi, a preko 800 je bilo ozlijeđeno.

Među njima su i Richard Reid, britanski terorist i sljedbenik al Kaide poznat kao “bombaš s cipelama”, koji je osuđen  na doživotni zatvor zbog pokušaja 2001. da digne u zrak zrakoplov na prekoatlantskom letu eksplozivom skrivenim u cipelama te Dzhokhar Tsarnaev, terorist koji je 2013. izveo napade na sudionike Bostonskog maratona. On u tom zatvoru iščekuje izvršenje smrtne kazne.

Guzmanovi odvjetnici su najavili žalbu na presudu. Od suca Cogana su već zatražili da je poništi, uz obrazloženje da su porotnici prekršili pravila suda kada su tijekom suđenja čitali novinske članke o tom slučaju. Sudac je odbacio njihov zahtjev.

Bridget Brennan, posebna tužiteljica New Yorka za narkotike, potvrdila je da uklanjanje El Chapa iz jednadžbe neće umanjiti utjecaj Sinaloa kartela koji doprema većinu droge u SAD. Istovremeno ubrzano raste snaga i utjecaj nove organizacije, Jalisco kartela nove generacije.

Američki tužitelji također traže da “El Chapo” preda 12,7 milijardi američkih dolara što je, kako tvrde, vrlo skromna procjena prihoda koje je njegov kartel utržio od prodaje narkotika u SAD-u. Za sada američke vlasti nisu uspjele vratiti niti centa, prenosi Hina.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare