Published On: Čet, ožu. 9th, 2017

DOSTA NACIONALNIH PODJELA: Kako bi izledala BIH federalizirana prema kulturnim, povijesnim, jezičnim i svjetonazorskim kriterijima

Ako se etnički kriterij odbaci kao zabranjen, premda nam nije jasno zašto se to uporno želi, budući da etnički federalizirana BIH znači stabilnu BIH, znači pluralizam u svakom od BIH naroda i daje mogućnost za uspostavu programske državne jake vlade, ako se nacionalno pitanje rješi na srednjem nivou, dakle ako budemo dogmatici većinskog nacionalizma u zemlji i kažeo ok idemo prema drugim kriterijima, kako bi izgledala karta BIH ukoliko se uzmu drugi kriteriji u obziru. Jučer smo obavili kartu BIH uređenu prema ekonomskim regijama.

Evo kako izgleda BIH uređena prema jezičnim, kulturnim i svjetonazorskim značajkama.

Crveni prostori na ovoj mapi predstavljaju dio BIH u kojem žive građani BIH dominantno pravoslavne vjere, pišu ćiriličnim pismom, nacionalni junaci su im građani BIH pravoslavnog porijekla, Dušan silni, Obren manje silni, Vukoje ovaj, Danilo onaj. Kulturni uzor im je Rusija. Vole Ivu Andrića i Kusturicu. Naj pjevač im je Ceca. No bez obzira na to vole turske sapunice. U školama forsiraju ruski i engleski. U pogledu na noviju povijest smatraju da su ABIH i HVO krivi a oni da su dobri.I da i ako jesu nešto skrivili da se to moralo.

Na prostorima označenima zelenom bojom žive građani BIH, nebitno koje nacije, kod kojih dominira Islam kao vjera, pišu latinicom, sjetno gledaju na arabicu, nacionalni junaci su im Isa Beg Isaković i Husein kapetan Gradaščević. El Fatiha ne mrze i smatraju ga dijelom BIH povijesti. Kulturni uzor im je Turska. Vole Ahdnamu i smatraju je pretečom povelje o ljudskim pravima.  Vole turske sapunice. Naj pjevač im je Dino Merlin. Ne vole Ivu Andrića. U školama forsiraju turski i engleski.U pogledu na noviju vojnu povijest smatraju da su VRS i HVO krivi a oni da su dobri. I da i ako jesu nešto skrivili da se to moralo.

Na prostorima označenima plavom bojom žive građani BIH, nebitno koje nacije kod kojih dominira katolička vjera, pišu latinicom, otrkrivaju hrvatsku ćirilicu. Nacionalni junaci su im Tvrtko Prvi, Stjepan Tomašević i kraljica Katarina. Kulturni uzor im je Njemačka. U školama forsiraju njemački i engleski. Briju na mit o Divi Grabovčevoj. Podižu klapsku pismu i briju na gangu. Naj pjevač im je Jelena Rzga. Vole sve što vole mladi iako se vole pohvaliti da su najstariji  u BIH. U pogledu na noviju vojnu povijest smatraju da su VRS i ABIH krivi a oni da su dobri. I da i ako jesu nešto skrivili da se to moralo. I oni vole turske sapunice.

 

Dakle ovo je karta federalne BIH uređene po jezičnim, kulturnim i povijesnim značajkama, te prema kulturi sjećanja.

Ukoliko bi se međutim, kao osnovni kriterij uzela sklonost turskim sapunicama, i obožavanje cajki, kultura bančenja itd, te primjerice tradicija šverca,  i nagona da se zezne država, kao stila življenja,BIH bi se definitivno mogla urediti kao jedan kulturni  prostor bez unutarnjih federalnih jedinica.

Poskok.info

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer