Published On: Pon, lis 29th, 2018

DOŠLO DO MOZGA I ADILU: Veliki broj građana se odriče državljanstva BiH i uzima njemačko

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu s novoimenovanim konzulom u Stuttgartu Beganom Muhićem o suradnji u oblastima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova.

– Nama je posebno značajan problem velikog broja građana koji se odriču državljanstva Bosne i Hercegovine i uzimaju njemačko državljanstvo. Svjesni smo činjenice da njemački ustav ne dozvoljava potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu, ali treba sagledati mogućnosti da se broj onih koji se odriču državljanstva smanji – rekao je ministar Osmanović.

Na sastanku je konstatirano da u Njemačkoj živi oko 250.000 državljana BiH, od čega oko 70.000 koristi usluge konzulata u Stuttgartu. Imajući u vidu tako veliki broj iseljenika, navedeno je da posebnu pažnju treba obratiti na obrazovanje djece i rad dopunskih škola.

– Trenutno u Njemačkoj djeluje 50 dopunskih škola za djecu naših iseljenika. Rad tih škola u velikoj mjeri bi olakšalo institucionalno povezivanje s obrazovnim vlastima u BiH – rekao je Muhić.

Osmanović i Muhić izrazili su spremnost za blisku suradnju i u ostalim oblastima u nadležnosti Ministarstva, priopćeno je iz te institucije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare