Published On: Pon, lis 17th, 2016

Došao je trenutak da se pokrene proces promjena Daytonskog sporazuma, i to bez odgađanja


Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica ocijenila je u razgovoru za Dnevni avaz da u BiH nitko više ne može biti zadovoljan daytonskim statusom quo te da treba razborito pristupiti budućnosti, pomno vodeći računa o regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

Odgovarajući na to kako iz perspektive Bruxellesa vidi postizborno vrijeme u BiH te o zabrinutosti zbog flagrantnog kršenja odluka Ustavnog suda BiH i održavanja nelegalnog referenduma u manjem bh. entitetu, Šuica najavljuje da posebna grupa europskih parlamentaraca za kraj listopada sprema rezoluciju “kojom se svakako želi osuditi Dodikova politika u BiH”.
Što se tiče Dodikovog referenduma, nema sumnje, kaže Šuica, da će međunarodna zajednica “ostati na pozicijama Ustavnog suda BiH”. Ona kaže da je referendum pokazao kako je u BiH, zbog takvih i sličnih političkih zloupotreba, došao trenutak da se pokrene proces promjena Daytonskog sporazuma, i to bez odgađanja.
– Referendum je bio nelegalan, pravno suvišan, ali politički zapaljiv. Međunarodna zajednica definitivno je sad na potezu. Po mom mišljenju, međunarodna zajednica sad mora pokrenuti razgovore o postdaytonskom uređenju BiH kako bi spriječila daljnju eskalaciju političke situacije u zemlji – kaže Šuica.
Na pitanje što će službeni Bruxelles učiniti ako u Washingtonu, ipak, za sada izostanu sankcije Dodiku, ona naglašava da bi svako razilaženje bilo pogubno.
– Sankcije nisu same sebi svrha, nego bi trebale polučiti određeni učinak. U ovom slučaju željeni učinak je stabilnost BiH. Smatram da će se s postojećim ustavnim uređenjem kriza produbljivati. Hrvatska je spremna biti aktivan dio koordiniranih nastojanja međunarodne zajednice da se pokrene razgovor o reformi Daytona -zaključuje Šuica.
Komentirajući izborne rezultate u BiH, u odgovoru na upit strahuje li Bruxelles zbog buđenja duhova prošlosti, kandidata poput Mladena Grujičića u Srebrenici, koji je otvoreno surađivao s Vojislavom Šešeljem, događaja u Stocu te povratka Fikreta Abdića na političku scenu, ona potencira da BiH upravo zbog toga mora ustrajati na unutarnjem dogovoru i ne smije ni pod koju cijenu odustati od europskog puta.
– Bez unutarnjeg konsenzusa u BiH o njenom euroatlantskom putu, teško je očekivati veći napredak na tom putu – kaže Šuica.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>