Published On: Sub, tra. 14th, 2018

Donosimo top 5 zdravih proljetnih aktivnost

Aktivnosti u prirodi su neophodne za održavanje tvog krvožilnog sustava zdravim. Proljeće osim za opuštanje i sve češći boravak na otvorenome možeš iskoristiti i za zdrave sportske aktivnosti kojima ćeš učvrstiti tijelo prije odlaska na plažu, ali se i dobro zabaviti, prenosi ZdravaKrava.hr. Sada je idealno doba da višak svog slobodnog vremena i energije utrošiš na razvoj fizičkih sposobnosti i poboljšanje zdravih navika.

Zanima te kako se na otvorenome rekreirati, a da pritom potrošiš veliki broj kalorija? Rolanje i vožnja biciklom samo su neke od top aktivnosti koje mnoge mame na izlazak na sunce, dok uz neizbježno plivanje, planinarenje i trčanje možeš vrlo brzo dovesti svoje tijelo u odličnu formu.

1. Bicikliranje 
Vožnja biciklom jedan je od najboljih načina na koji možeš potrošiti suvišne kalorije i smršavjeti. Bicikl pomaže i kod oblikovanja tijela, prvenstveno donjeg dijela tijela. Prednost ove aktivnosti je to što cijelo vrijeme možeš imati bocu s tekućinom pri ruci, što je u toplim proljetnim danima izuzetno važno. Gubitak kalorija ovim putem iznosi od 150 do 300 za 30 minuta lagane ili umjerene vožnje, ali može se bitno razlikovati od osobe do osobe.

2. Rolanje 
Rolanjem možeš izgubiti kilograme i povećati specifičnu aerobnu kondiciju. Kod rolanja povećanu aktivnost imaju mišići nogu i stražnjice dok mišići trupa, osim za zadržavanje pravilne ravnoteže i kuta pri izvođenju pokreta nemaju dodatni mišićni impuls za veće mišićne kontrakcije.

3. Plivanje  
Za sve one koji ne vole trčati ili rolati, ova jednostavna i lagana tjelesna aktivnost bit će dovoljna za održavanje konstantnog zdravog metabolizma i u kombinaciji sa zdravom prehranom pozitivno će se odraziti na tvoje zdravlje i izgled. Rekreativno plivanje jedan je od najzdravijih sportova te može odgovarati svim dobnim skupinama, a posebno se preporučuje onima koji žele neko vrijeme provesti sami, bez buke i razgovora jer radi se o odličnoj anti-stresnoj aktivnosti. Od 200 do 300 kalorija možeš potrošizi za 30 minuta laganog ili umjereno laganog plivanja, što se može bitno razlikovati od osobe do osobe.

4. Planinarenje  
Pješačenje prirodom, gorski zrak ili jednostavno boravak u šumi imat će vrlo pozitivan, umirujući učinak na tvoje tijelo i tvoj duh. Ukoliko si društvena osoba i imaš priliku provesti dan ili dva s bliskim osobama, planinarenje u vidu jednodnevnog ili dvodnevnog izleta, može biti odlična zdrava društvena aktivnost.

5. Trčanje 
Mnogi rekreativci počinju trčati kad nisu u formi i ozlijede se jer pretjeraju u kilometraži i brzini. Distancu i brzinu trčanja treba povećavati postepeno, čime se čuvaju mišići i stopala. Prvih deset minuta lagano džogiraj da bi se tijelo naviklo na stres koji predstoji. Trči opušteno i polaži na stazu cijelo stopalo.