Published On: Pet, velj 8th, 2019

Donji Vakuf prekinuo financiranje političkih stranaka, novac ide studentima

Vijećnici su odlučili da proračunskih 25.000 KM, umjesto za financiranje političkih stranaka, preusmjere na studentske stipendije

Točka broj 5 “Odluka o financiranju političkih stranaka” je izazvala posebnu pažnju s obzirom da su kroz diskusiju svi vijećnici i načelnik Huso Sušić došli do navedenog zaključka, prenosi Bugojno Danas.

Sredstva u iznosu od 25.000 KM bit će usmjerena u stipendiranje studenata.

Donji Vakuf je zasigurno rijetka općina koja je ovo uradila u BiH i koja može biti primjer ostalima naročito u vremenu kada se svakodnevno govori o problemu odlaska mladih.

Dok politički analitičari ne kriju iznenađenje, uz opasku da bi ovaj humani plan vijećnika iz male bh. općine trebalo velikim slovima zabilježiti u povijest političkog života u BiH, političari iz Donjeg Vakufa poručuju da je njihova odluka sasvim očekivana.

Da će zamisao postati stvarnost uvjeren je i Naser Rujanac, predsjedavajući Opštinskog vijeća Donji Vakuf, koji ističe da bi time studenti, uz predviđenih 80.000 maraka za stipendije, trebalo da dobiju još 25.000 KM.

U izjavi za “Nezavisne” Rujanac ocjenjuje da politički subjekti ne bi trebali financirati iz proračuna, te ističe da, tko želi da se bavi politikom, treba sam da snosi stranačke troškove.

“Na 20. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf, održanoj u srijedu, jedna od 11 točaka dnevnog reda bilo je financiranje političkih subjekata, koje je redovno svake godine do sada usvajano. Tijekom diskusije donesen je zaključak da se ta točka povuče iz dnevnog reda, a da se sredstva, u iznosu od 25.000 maraka, preusmjere u Fond za stipendiranje studenata”, kaže Rujanac, te dodaje da svi vijećnici, njih 21, smatraju da se sredstva preusmjere studentima.

Ističe da je želja da se stipendiraju svi studenti koji za to ispunjavaju uvjete i prijave se na javni poziv. “Mi smo prošle godine imali 109 prijava studenata, a sada ćemo po našoj procjeni moći stipendirati sve redovne studente koji se prijave i ispunjavaju kriterije”, napominje Rujanac, koji je i jedan od najmlađih predsjedavajućih lokalnih parlamenata u BiH.

Hoće li odluka u korist studenata biti donesena uvjerava i Huso Sušić, načelnik općine Donji Vakuf, koji također ističe da bi zamisao trebalo da dobije zeleno svjetlo već na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća.

“Mi imamo predviđenih 80.000 maraka za stipendiranje 80 studenata. Neki vijećnici su predlagali da se stipendije daju za sve studente koji konkuriraju. Ja sam rekao da nije problem, i da nađemo sredstva. Neko je ranije predložio da se ukine financiranje političkih partija, što sam ja podržao”, priča Sušić za “Nezavisne”.

Politička analitičarka Tanja Topić pozitivno je iznenađena viješću koja stiže iz Donjeg Vakufa.

“Do sada smo imali priliku da vidimo pojedinačne slučajeve – da se načelnici, odbornici ili parlamentarci odreknu novca. Sada prvi put imamo primjer koji baca, rekla bih, drugo svjetlo na političare u našoj zemlji i koji pokazuje da i oni, da kažem, imaju dušu, odnosno da pohlepa koju uglavnom vezujemo za političare, eto, ima i izuzetaka”, kaže Topićeva.

Ona, međutim, smatra da ne treba očekivati da se ovako nešto dogodi i u nekim drugim sredinama, pogotovo većim, gdje su, kako ističe, političke organizacije daleko jače i više fokusirane na vlastite interese, nego na život običnih smrtnika.