Published On: Sri, lis. 18th, 2017

DONALD TVRDI DA IMA PLAN: EU mora “živnuti”

BRISEL – Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je ambiciozni program koji predviđa održavanje 13 summita za dvije godine u cilju oživljavanja EU nakon Brexita.

Tusk je sinoć uputio svoj prijedlog poslije apela o oživljavanju EU, koji su u nekoliko navrata uputili predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i francuski predsjednik Emanuel Macron.

Program počinje summitom EU u četvrtak i petak u Bruxellesu i od tada će redovito biti održavani skupovi čelnika Unije do lipnja 2019. godine, kao i neformalni sastanci o specifičnim temama.

Tusk je predložio i izvanredni summit u Rumunjskoj poslije odlaska Velike Britanije predviđenog u ožujku 2019. godine, kao i summit o sigurnosti naredne godine u Beču.

“Vrlo sam zadovoljan što vidim vašu spremnost ubrzati rad i da prevladate osjećaj bespomoćnosti”, naveo je Tusk u pismu čelnicima EU prije summita.

Tusk namjerava poboljšati način rada i zamijeniti tradicionalni pristup pronalaženju konsenzusa o nekom pitanju s raspravom koja će otvoreno raspravljati o nesuglasicama.

Dvodnevni summit čelnika EU započet će sutra u Bruxellesu kako bi razgovarao o Bregzitu i budućnosti EU.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer