Published On: Thu, Jun 22nd, 2017

Donald Tusk: Velika Britanija se još može predomisliti i ostati u EU

Nekoliko sati prije nego su se europske vođe sastale u Bruxellesu kako bi pregovarali o terorizmu i stanju sigurnosti, Tusk je rekao medijima kako ga je nekoliko prijatelja iz Velike Britanije pitalo ima li načina da se Brexit zaustavi ili preokrene.

“Rekao sam im da je Europska unija u suštini izgrađena na snovima koji su se pokazali nemogućim za ostvariti. Ali tko zna? Možete reći da sam sanjar, ali nisam jedini”, rekao je Tusk citirajući stihove pjesme “Imagine” Johna Lennona.

Tusk je u Bruxellesu rekao kako je EU počela izlaziti iz krize.

“Svjedočimo oporavku EU kao rješenju, a ne kao problemu. Pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU su počeli prije tri dana. To je težak proces za koji je EU dobro pripremljena. Mogli ste dosad čuti različita predviđanja od različitih ljudi o mogućem ishodu ovih pregovora . Vidjet ćemo što će se dogoditi “, dodao je Tusk.

Tusk je početkom travnja formirao dokument na devet stranica prema kojem je započeo dogovor razdvajanja Velike Britanije od EU. Dokument su odobrile sve članice EU, au njemu su jasno definirani uvjeti izlaska Britanije iz EU. Nakon pregovora, nastavit će se razgovori o trgovinskim odnosima Britanije i EU.