Published On: Čet, lis 27th, 2016

DOM NARODA PARLAMENTA BIH: Usvojena Deklaracija o osudi govora mržnje, predlagača Martina Raguža


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas usvojio Deklaraciju o osudi govora mržnje, koju je predložio izaslanik Martin Raguž.
Raguž je kazao da je u BiH prisutna eskalacija govora mržnje, koji po svojoj ambiciji i posljedicama „djeluje razarajuće na biće BiH, njenu supstancu, a to su kulturni, nacionalni, religijski i individualni identiteti, sve ono što znači ta dimenzija“. “To je jako napadnuto, dijalog, harmoniziranje je gotovo pa nepoznata dimenzija”, kaže Raguž.
Moramo, ističe, jasno konstatirati da je govor mržnje sve prisutniji i da djeluje razarajuće. “U tom kontekstu, trebamo osuditi taj govor mržnje, izraziti svoju spremnost da se dodatno zauzmemo na sprečavanju takvog načina i na sankcioniranju. Ne trebamo donositi nove zakone, nego trebamo vidjeti provode li se zakoni, koliko je efikasno pravosuđe, jesu li dovoljne sankcije”, kazao je Raguž, dodajući da trebamo primjenjivati i međunarodne standarde.
Pogotovo, naglašava, treba pozvati medije „na jednu istinsku partnersku suradnju, s obzirom na njihovu krucijalnu ulogu u utjecaju na javnost, da na neki način i oni onemoguće slučajeve zloporabe medijskog prostora, kojih objektivno ima sve više“.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić je, uz podršku toj inicijativi, kazao da je nakon 26 godina vrlo ozbiljnih sukoba došlo do jedne deklaracije koja osuđuje govor mržnje.
“Ne mogu ne primjetiti kako propuštamo osuditi nešto što je u srži tog problema, gdje govor mržnje samo predstavlja pojavni oblik, a to je kultura mržnje koju imamo u ovoj zemlji. Ona nije, kako se to može pogrešno smatrati, vezana isključivo za međunacionalne odnose. Ona je i obiteljsko pitanje, ona je i pitanje između prijatelja, između najbližih suradnika, između svakog segmenta društva u kome živimo i mislim da je primarno posljedica ogromne frustracije najvećeg broja stanovništva koje nije u stanju normalno živjeti i doći do realizacije najelementarnijih potreba”, kazao je Tadić.
Dom narod usvojio je predloženu deklaraciju, koju je u svibnju usvojio i Zastupnički dom državnog parlamenta.
Sjednica Doma naroda Parlamenta Bih završena je davanjem suglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola.
Usvojen Zakon o obilježavanju malog oružja
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu bez rasprave Zakon o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajućeg streljiva sa oznakom “E” čiji je cilj usklađenost sa pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti.
Riječ je o reformskom zakonu kojim BiH uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.
Donošenje ovog zakona omogućit će lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem, te osigurati čvršću suradnju s drugim zemljama u procesu praćenja označenog oružja i streljiva.
Ovim zakonom propisuje se obveza proizvođača oružja ili streljiva u BiH da ih označi tijekom proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom.
Propisuje se i obveza uvoznika da u zakonom propisanom roku, nakon završene carinske procedure, a prije stavljanja uvezenog oružja i streljiva u promet, uporabu ili korištenje, osigura stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom.
Prijedlog zakona u procesu donošenja prošao je proceduru javnih konsultacija, te su u njegovu izradu uključena nadležna ministarstva i tijela u BiH.
Prijedlog ovog zakona ranije je usvojio Zastupnički dom.
Izaslanici su usvojili u drugom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, ali ne u istom tekstu kao i Zastupnički dom, koji je usvojio i dva amandmana na ovaj zakonski akt, pa će on morati na usuglašavanje.
Usvojen je bez rasprave izaslanika i Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći./Srna/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>