Published On: Uto, ožu 2nd, 2021

Dom naroda Parlamenta BiH odbio dopune zakona o javnim nabavama i lijekovima

Izaslanici Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine odbili su prijedloge zakona o dopuni Zakona o javnim nabavama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima što je trebalo olakšati nabavu cjepiva protiv koronavirusa.

Izaslanici su prihvatili da dopune dva zakonska rješenja razmatraju po žurnom zakonodavnom postupku što je bio zahtjev Zastupničkog doma PSBiH koji je ranije podržao te izmjene.

Tako će dopune ta dva zakona biti upućene Kolegiju Doma na naknadno usuglašavanje budući da nije bilo dovoljno entitetske podrške iz Republike Srpske za njihovo usvajanje jer su četiri izaslanika Kluba Srba bila protiv dok je jedan bio suzdržan.

Pokušaj usuglašavanja članova Kolegija odmah na sjednici nije bio moguć, jer sjednici nije prisustvovao zamjenik predsjedatelja Doma naroda iz hrvatskog naroda Dragan Čović (HDZ).

Kako je navedeno u obrazloženju, cilj dopune Zakona o javnim nabavama je omogućavanje nabave cjepiva za provođenje imunizacije stanovništva Bosne i Hercegovine od Covida-19 na najbrži način, te osiguranje zaštite njihovog života i zdravlja.

S druge strane, cilj dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima je omogućavanje pristupa cjepivu i drugim lijekovima za sprečavanje i liječenje od zaraznih oboljenja, te zaštita života i zdravlja stanovništva BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom unaprijeđeno je postojeće zakonsko rješenje u skladu s osnovnim principom koji se odnosi na omogućavanje postupanja nadležnih tijela u situacijama kada proizvođač lijekova za zarazna oboljenja traži posebne uvjete.

Tijekom diskusije o prijedlogu izmjena Zakona o javnim nabavama, izaslanik Zlatko Miletić je kazao da se stanje u zemlji neće promijeniti dok se ne utvrde činjenice tko je za što odgovoran, između ostalog i po pitanju imunizacije, cjepljenja stanovništva BiH.

Govoreći o sistemu COVAX i sporazumu o nabavci vakcina putem tog sistema, kazao je da su količine koje su naručene potpuno nedostatne za potrebe koje ima stanovništvo BiH.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) složio se s Miletićem da je vrijeme da se institucije probude.

– Volio bih da mi danas neko iz institucija objasni zašto se prema članku 10 Zakona o javnim nabavama ne može izvršiti nabava. Zašto se ne primjenjuje ovaj članak. Sve je napisano, zašto institucije ne rade? Imat ćemo necijepljeno stanovništvo i hiperprodukciju zakona – kazao je Špirić.

Izaslanica iz Kluba srpskog naroda Dušanka Majkić (SNSD) smatra da je potpuno nepotrebna predložena izmjena Zakona o javnim nabavama, zato što postojeći zakon o javnim nabavama omogućava da se uradi što je potrebno.

Predsjedatelj Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) pozvao je izaslanike da pogledaju članak 10 Zakona o javnim nabavama, koji govori o izuzećima od primjene odredbi ovog zakona.

– Ukoliko mi ovo danas ne usvojimo, nabave cjepiva će podlijegati rokovima koji su propisani u zakonu i tada možemo mi u ovom domu biti krivi što nismo otklonili i tu prepreku za bržu nabavku cjepiva . Osim što je evidentna sporost, indolencija vlasti, možemo biti krivi zato što smo nešto zaustavili što je prošlo u Zastupničkom domu, a što omogućava da se ubrzaju i pojednostave procedure – naveo je Izetbegović.

Apelirao je na izasanike da ne budu oni koji su napravili još jednu prepreku, još jedan problem narodu koji nema ono što je potrebno da se zaštiti u trenutku pandemije.

– Pogledajte članak 10 Zakona i vidjet ćete izuzeća. Neophodno je uvrstiti izuzeće za nabavku cjepiva- stava je Izetbegović.

Delegat iz Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) ocijenio je da ovi zakoni neće sistemski riješiti probleme s kojima se suočava BiH, ali su ipak neki korak naprijed.

Predlagao je i da se na sjednicu pozove predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegletija koji bi trebao u ovakvoj situaciji reći svoje mišljenje, ali i da informira Dim i javnost o nekim elementarnim stvarima.

Napomenuvši da više od godinu dana traje pandemija, da ljudi umiru u BiH, te da je vrlo relevantno da Tegeltija javno kaže koje konkretne izmjene i dopune zakona ili zakone je Vijeće ministara BiH predložilo do sada.

Nakon rasprave o dva zakonska rješenja, izaslanici nisu podržali izmjene Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima što je trebalo olakšati nabavku cjepiva.