Published On: Sri, pro 31st, 2014

Dom Naroda: Nakon Mirveta Beganovića i Edim Fejzić u klubu Hrvata Doma Naroda Federacije

mi_hrvatiNakon prijetnji Središnjeg izbornog povjerenstva i skupština Bosansko-podrinjske županije je odlučila da napokon izabere izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Narodnost “Bošnjak”, zanimanje “Hrvat”

Nakon provedene procedure izbora i tajnog glasovanja, iz reda Bošnjaka izabran je Mustafa Kurtović (SDA), iz reda srpskog naroda Daliborka Milović (LS), a iz reda hrvatskog naroda Edim Fejzić (Stranka dijaspore), navodi se u priopćenju Skupštine BPŽ-a.

Inače, u ovoj županiji je 1991. živjelo 50-tak Hrvata, a danas i manje. Zahvaljujući “nakaradnom” izbornom zakonu i ova županija daje jednog Hrvata u Dom naroda.

“Hrvat” iz ove županije je htio biti i Muamer Omanović, ali nisu mu dozvolili jer prečesto mijenja zanimanje. Edim je po zanimanju “Hrvat” već dulje vrijeme.

I tako ode Edim u Dom naroda. Poso je dobar, a para laka …

SBB osigurao mandat u Domu naroda BiH

Treba istaknuti da se za izaslanika bošnjačkog naroda iz Bosansko-podrinjske županije vodila neizvjesna utakmica. Prošao je kandidat SDA, Mustafa Kurtović sa 10 glasova, a kandidat SBB, Sanel Mušović je imao samo jedan glas manje (9 glasova).
Iako gubitnik u ovoj utakmici i Sanel Mušović (SBB) će ući u Dom naroda, jer će zbog broja svojih glasova upravo on dobiti zamjenski mandat iz Zapadnohercegovačke županije u kojoj nije izabran niti jedan Bošnjak (Hrvati u zapadnoj Hercegovini se nisu igrali Bošnjaka).

Time je SBB došao do trećeg izaslanika u Domu naroda Federacije BiH (već ranije su u Dom naroda prošli Ismet Sarajlić i Fuad Hadžimehmedović) što im osigurava i jedan mandat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

I tako ode Fahro u Dom naroda …

Zanimljiv će biti taj Dom naroda na državnoj razini u kojem su već sada većinu osigurali HDZ, SNSD i SBB.

Još Sarajevo

Da bi se završila procedura izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, potrebno je da svoj izbor obave i zastupnici u Skupštini Sarajevske županije.

Nešto im se nije dalo ove godine, ali kažu da će odmah po Novoj godini.

Navodno u ponedjeljak …