Published On: Uto, stu 4th, 2014

Dom naroda: Fali Srbin

Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH ostat će nepopunjen čak i nakon preraspodjele mandata po županijama, u drugom krugu, s obzirom na to da je na općim izborima u Bosni i Hercegovini u deset županijskih skupština izabrano svega 16 od potrebnih 17 zastupnika iz srpskog naroda u skladu s entitetskim Ustavom, analiza je agencije Anadolija na osnovu rezultata izbora koje je utvrdilo Središnje izborno povjerenstvo BiH.

U skladu s tim, Središnje izborno povjerenstvo BiH će morati pristupiti trećem krugu izbora jednog nedostajućeg izaslanika u Klub srpskog naroda Doma naroda Parlamenta FBIH iz reda neizabranih kandidata s liste političkog subjekta koji bude imao srpskog predstavnika, a sljedeći je kojem po količniku za raspodjelu mandata on pripada u nekoj od županijskih skupština.

Neuobičajeno

Tako izabrani predstavnik srpskog naroda neće biti zastupnik u skupštini županija, kao što je uobičajeno u skladu s Ustavom FBiH, već samo izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH.

U prvom krugu raspodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH neće biti popunjena mjesta bošnjačkog i srpskog predstavnika iz Zapadnohercegovačke županije, jer su svih 23 izabrana predstavnika u Skupštinu isključivo Hrvati.

Iz Skupštine Tuzlanske županije, u skladu s propisanim odredbama, neće biti moguće popuniti u prvom krugu jednog izaslanika iz hrvatskog naroda, dva iz reda ostalih, te jednog predstavnika srpskog naroda. Naime, u Skupštinu Tuzlanske županije izabrano je 35 zastupnika, od čega 34 iz bošnjačkog i jedan iz srpskog naroda. Iz Skupštine Tuzlanske županije u Dom naroda Parlamenta FBiH biraju se dva predstavnika srpskog naroda.

U prvom krugu neće biti moguće izabrati ni jednog predstavnika srpskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Zeničko – dobojske županije, odakle se biraju dva.

Bez predstavnika srpskog naroda je i Skupština Posavske županije, a po propisanim odredbama trebala bi birati jednog predstavnika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Jedan predstavnik ostalih neće moći biti izabran iz Skupštine Srednjobosanske županije, jer među zastupnicima nema nitko tko se tako izjasnio.

Nedostaje i ostalih

Time će se izbor nedostajućih izaslanika iz srpskog naroda u Posavskoj, Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, predstavnika bošnjačkog naroda u ZHŽ i predstavnika hrvatskog naroda i ostalih iz TŽ, te jednog ostalog iz SBŽ u Dom naroda Parlamenta FBiH birati preraspodjelom mandata, u drugom krugu izbora, i to iz županijskih skupština u kojim ima Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih.

Samo će se u Unsko-sanskoj, Bosanskopodrinjskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Hercegbosanskoj županiji i Kantonu Sarajevo moći izabrati predstavnici u Dom naroda FBIH u skladu s propisanim odredbama.

Nedostajući izaslanici iz srpskog naroda djelomično će se moći nadoknaditi u drugom krugu iz Hercegbosanske dva i jedan iz HNŽ-a.

Istovremeno, kandidati iz reda ostalih koji nedostaju, u drugom krugu će moći biti popunjeni iz skupština USŽ gdje ima dva predstavnika, te isto toliko u Skupštini KS koji su “viška”, te ZDŽ i BPŽ po jedan. Time je broj predstavnika iz ostalih u skupštinama deset županija u Federaciji BiH za tri veći nego ih se ukupno bira – sedam.

Zamjena za tuzlanskog Hrvata

Nedostajućeg predstavnika hrvatskog naroda iz Tuzlanske županije moguće je nadomjestiti iz skupština kantona BPŽ, SBŽ, HNŽ, ZHŽ, HBŽ i KS, a nedostajućeg bošnjačkog predstavnika iz ZHŽ iz bilo koje druge županije u Federaciji BiH.

Prema analizi Anadolije u skupštine deset županija u FBiH izabran je ukupno 171 zastupnik Bošnjak, 92 Hrvata, 16 Srba i 10 ostalih. Dom naroda Parlamenta FBiH čini ukupno 58 izaslanika od čega po 17 iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te sedam iz reda ostalih.

Predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta FBiH biraju klubovi izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH koja uz opću većinu uključuje i podršku najmanje jedna trećina kluba svakog konstitutivnog naroda. Predsjednik FBiH uz suglasnost dopredsjednika predlaže mandatara za sastav entitetske vlade kojeg potvrđuje drugi, Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare