Published On: Uto, stu 4th, 2014

Dom naroda: Fali Srbin

Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH ostat će nepopunjen čak i nakon preraspodjele mandata po županijama, u drugom krugu, s obzirom na to da je na općim izborima u Bosni i Hercegovini u deset županijskih skupština izabrano svega 16 od potrebnih 17 zastupnika iz srpskog naroda u skladu s entitetskim Ustavom, analiza je agencije Anadolija na osnovu rezultata izbora koje je utvrdilo Središnje izborno povjerenstvo BiH.

U skladu s tim, Središnje izborno povjerenstvo BiH će morati pristupiti trećem krugu izbora jednog nedostajućeg izaslanika u Klub srpskog naroda Doma naroda Parlamenta FBIH iz reda neizabranih kandidata s liste političkog subjekta koji bude imao srpskog predstavnika, a sljedeći je kojem po količniku za raspodjelu mandata on pripada u nekoj od županijskih skupština.

Neuobičajeno

Tako izabrani predstavnik srpskog naroda neće biti zastupnik u skupštini županija, kao što je uobičajeno u skladu s Ustavom FBiH, već samo izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH.

U prvom krugu raspodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH neće biti popunjena mjesta bošnjačkog i srpskog predstavnika iz Zapadnohercegovačke županije, jer su svih 23 izabrana predstavnika u Skupštinu isključivo Hrvati.

Iz Skupštine Tuzlanske županije, u skladu s propisanim odredbama, neće biti moguće popuniti u prvom krugu jednog izaslanika iz hrvatskog naroda, dva iz reda ostalih, te jednog predstavnika srpskog naroda. Naime, u Skupštinu Tuzlanske županije izabrano je 35 zastupnika, od čega 34 iz bošnjačkog i jedan iz srpskog naroda. Iz Skupštine Tuzlanske županije u Dom naroda Parlamenta FBiH biraju se dva predstavnika srpskog naroda.

U prvom krugu neće biti moguće izabrati ni jednog predstavnika srpskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Zeničko – dobojske županije, odakle se biraju dva.

Bez predstavnika srpskog naroda je i Skupština Posavske županije, a po propisanim odredbama trebala bi birati jednog predstavnika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Jedan predstavnik ostalih neće moći biti izabran iz Skupštine Srednjobosanske županije, jer među zastupnicima nema nitko tko se tako izjasnio.

Nedostaje i ostalih

Time će se izbor nedostajućih izaslanika iz srpskog naroda u Posavskoj, Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, predstavnika bošnjačkog naroda u ZHŽ i predstavnika hrvatskog naroda i ostalih iz TŽ, te jednog ostalog iz SBŽ u Dom naroda Parlamenta FBiH birati preraspodjelom mandata, u drugom krugu izbora, i to iz županijskih skupština u kojim ima Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih.

Samo će se u Unsko-sanskoj, Bosanskopodrinjskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Hercegbosanskoj županiji i Kantonu Sarajevo moći izabrati predstavnici u Dom naroda FBIH u skladu s propisanim odredbama.

Nedostajući izaslanici iz srpskog naroda djelomično će se moći nadoknaditi u drugom krugu iz Hercegbosanske dva i jedan iz HNŽ-a.

Istovremeno, kandidati iz reda ostalih koji nedostaju, u drugom krugu će moći biti popunjeni iz skupština USŽ gdje ima dva predstavnika, te isto toliko u Skupštini KS koji su “viška”, te ZDŽ i BPŽ po jedan. Time je broj predstavnika iz ostalih u skupštinama deset županija u Federaciji BiH za tri veći nego ih se ukupno bira – sedam.

Zamjena za tuzlanskog Hrvata

Nedostajućeg predstavnika hrvatskog naroda iz Tuzlanske županije moguće je nadomjestiti iz skupština kantona BPŽ, SBŽ, HNŽ, ZHŽ, HBŽ i KS, a nedostajućeg bošnjačkog predstavnika iz ZHŽ iz bilo koje druge županije u Federaciji BiH.

Prema analizi Anadolije u skupštine deset županija u FBiH izabran je ukupno 171 zastupnik Bošnjak, 92 Hrvata, 16 Srba i 10 ostalih. Dom naroda Parlamenta FBiH čini ukupno 58 izaslanika od čega po 17 iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te sedam iz reda ostalih.

Predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta FBiH biraju klubovi izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH koja uz opću većinu uključuje i podršku najmanje jedna trećina kluba svakog konstitutivnog naroda. Predsjednik FBiH uz suglasnost dopredsjednika predlaže mandatara za sastav entitetske vlade kojeg potvrđuje drugi, Predstavnički dom Parlamenta FBiH.