Published On: Čet, tra 6th, 2017

DOM NARODA BIH Karamatić i srpski delegati zaustavili Ejuba Ganića i Saudijce

Povjerenstvo Doma naroda za vanjske i trgovinske odnose BiH na sjednici je dalo negativno mišljenje za ratifikaciju Memoranduma o razumijevanju za izgradnju i opremanje instituta ,,Kralj Salman Bin Abdulaziz”. Uvodno obrazloženje o sadržaju Memoranduma dala je voditeljica odjela u ministarstvu financija i trezora BiH Bejta Bajramovic. Ona je istaknla da je ovu inicijativu pokrenula Vlada Federacije, te naglasila da se radi o sredstvima u približnom iznosu od 10 milijuna USD i da je Zastupnicki dom dao suglasnost za ratifikaciju sporazuma.

Nebojša Radmanović 8SNSD) je kazao kako ne može podrzati ovaj memorandum. Martin Raguž 8HDZ 1990)je rekao kako je ispoštovana procedura zaključivanja sporazuma te kako povjerenstvo ne treba proceduru dovoditi u pitanje. Na to je reagirao Mario Karamatić (HSS BiH) koji je naglasio kako je neprihvatljivo da BiH bude jamac privatnom sveučilištu Ejuba Ganića te da su nedopustive obveze kako će država osigurati zemljište privatnom poduzeću kao i to da se BiH obvezuje da u realizaciji projekta daje prioritet proizvodima i dobavljačima iz Saudijske Arabije, piše Dnevnik.ba.

Povjerenstvo je na kraju s dva glasa Za: Martin Raguž HDZ 1990 i Sead Kadić SDA, i tri glasa Protiv: Mario Karamatić HSS, Nebojša Radmanovic SNSD i Ognjen Tadić SDS, dalo negativno mišljenje ovom sporazumu i time obustavilo njegovu realizaciju. Na sutrašnjoj sjednici Doma naroda ukoliko Dom prihvati mišljenje povjerenstva ugovor sa Saudijcima definitivno propada, a ukoliko Dom ipak ne prihvati ugovor se vraća Povjerenstvu na ponovno odlučivanje.

Osim obveze dodjeljivanja državnog zemljišta Ejubu Ganiću, sporna je i činjenica da je nelegalnom gradnjom zgrade knjižnice u strogom centru Sarajeva, urušen vanjski zid Zgrade Ministarstva obrane BiH za što još nitko nije odgovarao, iako je statika čitave zgrade dovedena u pitanje, navodi Dnevnik.ba./HMS/