Published On: Mon, Apr 22nd, 2013

Dolazi vrijeme suradnje BiH i Srbije

SARAJEVO, BANJALUKA, BEOGRAD – Predstojeća posjeta članova Predsjedništva BiH Beogradu u utorak i srijedu treba pokazati da je vrijeme ratnohuškačkih lidera i politika prošlost, a da dolazi vrijeme suradnje, smatraju analitičari i stručnjaci.
Kako je najavljeno, u Beograd putuju Nebojša Radmanović, predsjedavajući, i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, dok je Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva, nezadovoljan govorom Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, na debati o Haškom tribunalu u Haagu, odlučio ne ide.
Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, upozorava da su BiH i Srbija okrenute jedna na drugu, posebno zbog skorašnjeg članstva Hrvatske u EU, koja više neće imati isti odnos prema regiji kao dosad.
“Mislim da je zaista krajnje vrijeme da lideri u BiH i Srbiji pokažu odgovornost i počnu otvoreno razgovarati o tome kako ovaj region usmjeriti na europski put, tim prije što smo u vrlo sličnoj poziciji i ekonomski i politički”, istakao je on.
Mujkić je pozdravio nekoliko međusobnih posjeta visokih izaslanstava iz dvije zemlje, ali je rekao da je za njega proces međusobnih posjeta i suradnje i dalje jako spor.
“Posjete se odvijaju tempom koji je meni užasno spor. Neshvatljivo je da mi kao prvi susjedi tako malo komuniciramo. Doista nam je potreban zajednički pristup u našem reginu koji djeluje po principu spojenih posuda i gdje se negativnosti iz jedne zemlje brzo prelijevaju u ostale”, naveo je on.
Komentirajući Komšićevu odluku, Mujkić je rekao da je uvijek kritizirao odluke lidera, bez obzira o kome se radi, da zarad osobnih frustracija izbjegavaju razgovore.
“I kad je gospodin Izetbegović davao slične izjave ja sam reagirao i rekao mu: ‘Niste tu na toj poziciji da iznosite svoje privatne stavove’. A to se odnosi i na sve koji obnašaju odgovorne funkcije. Oni nisu na poziciji da neke svoje privatne ljutnje proiciraju kroz funkcije koje obavljaju pa da to onda postaje zvaničan stav. Moraju pregovarati bez obzira na ono što osobno misle o bilo kome “, rekao je Mujkić.
Miloš Šolaja, direktor Centra za sigurnosne studije iz Banjaluke, kaže da bi ovakve posjete svugdje trebalo biti normalna stvar, ali da se zbog ratnih frustracija i konflikata iz prošlosti one i dalje promatraju pod posebnom lupom. On je uvjeren da će se bh. .. politčki lideri uskoro uvjeriti da politike konfrontacije i zapaljivih govora više ne mogu proći, pogotovo nakon dogovora Beograda i Prištine, koji je pokazao sasvim drugačiji pristup vođenja politike.
“Svi društveni i ekonomski procesi više ne mogu trpjeti huškačku politiku iz nedavnog vremena i sad je svima potrebna suradnja. U BiH postoji problem razmaženih lidera koje je međunarodna zajednica uspjela da ubijedi da su oni nešto posebno značajni i da svi treba da se prilagođavaju njihovim osobnim političkim interesima. To više ne pije vode “, rekao je Šolaja.
Komšiću, Izetbegoviću i ostalim liderima Šolaja preporučuje da osobne frustracije rasprave za nekom privatnom večerom, ali da stvari od javnog interesa Srbije i BiH ne smiju biti dio toga.
Ugledni sarajevski profesor i politički analitičar Enver Kazaz smatra da je značajno što posjeta pada u trenutku kada je de facto riješeno pitanje Kosova i otvoreno pitanje bh. .. krize koja ostaje jedina regionalna kriza. On je izrazio bojazan da će se sadašnjem hrvatsko-bošnjačkom sukobu unutar BiH priključiti i dio srpske scene koja će tražiti kompenzaciju gubitka Kosova kroz RS.
On smatra da dolazi vrijeme potrebe političke suradnje u regiji, ali ne vjeruje da to mogu iznijeti sadašnji politički lideri.
“I dalje ne vidim da regionalne političke elite pokazuju svijest kompromisa umjesto političkog konflikta”, istakao je on.