Dolaskom nove koalicije umanjena antihrvatska histerija koja je vladala u BiH

Na posljednjem ovogodišnjem sastanku Europskog vijeća Bosna i Hercegovina dobila je status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Poruka Bruxellesa liderima BiH je da hitno moraju poduzeti korake u implementaciji preporuka Europske komisije o reformama, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanju migracijama i temeljnim pravima. Sve se dogodilo jučer, na dan kada su HDZ BiH, SNSD i Osmorka potpisali koaliciju na državnoj razini.

O tome kako će izgledati i koliko trajati europski put BiH u emisiji “Otvoreno” HRT-a govorili Domagoj Knežević (savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova RH za BiH), Matko Kuzmanić (član saborskog Odbora za europske poslove; nezavisni, Klub zastupnika socijaldemokrata), Denis Avdagić (politički analitičar) i Tihomir Vinković (vanjskopolitički komentator HRT-a).

Vinković je govorio o utjecaju Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta, zahvaljujući čijem angažmanu je uklonjeno dosta barikada u BiH. Rekao je zasluge, prije svega imaju hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i premijer te zemlje Andrej Plenković.

-Oni su posljednje 3 godine svaki put govorili o tome da se treba raspravljati i o BiH. Većina dužnosnika EU kao da nisu shvaćali što se događa u BiH. I Belgija funkcionira na vrlo sličan način i to bi se trebalo primijeniti i u BiH. Vrlo vjerojatno Schmidt je imao udjela, no tu temu je uvijek nametala Hrvatska, a uz nju i Slovenija, bez obzira na to tko je ondje na vlasti, kazao je on.

Knežević je rekao da se u BiH nikada ne može očekivati što će se dogoditi na političkoj sceni, no kako je kazao, Schmidtov potez je relaksirao političku scenu u BiH.

-Njegova intervencija je relaksirala odnose, prije svega, među Hrvatima BiH i spriječila im da im se nametnu njihovi predstavnici u Domu naroda Federacije BiH. Ojačane su i proeuropske snage na političkoj sceni BiH. Čestitao bih legitimnim političkim predstavnicima Hrvata u BiH koji su ustrajno stajali na putu BiH prema ovome što se danas dogodilo. Ovo je još jedan veliki vanjskopolitički uspjeh Vlade RH, premijera Plenkovića i ministra Grlić Radmana, što znači da su prethodni dani jasno ukazali tko je pravi prijatelj BiH u Bruxellesu, dodao je.

Kuzmanić se nada da BiH neće imati trnovit put u pregovorima, kao što je imala Hrvatska.

– Čestitam našim prijateljima i susjedima u BiH. Ovo je veliki dan za njih, ali i za nas jer Hrvatska ima itekako interesa da BiH bude punopravna članica EU. Nadam se da će njihov put biti kraći, ali za to će morati itekako zasukati rukave i provesti teške i bolne reforme koje će sigurno ostaviti neke posljedice na njihov politički sustav, rekao je.

Knežević kaže, da što se tiče Daytonskog sporazuma, ništa se ne može mijenjati, on se mora poštivati.

Na pitanje što će biti najveći izazov, Kuzmanić je rekao da će to najvjerojatnije biti izborni zakon i borba protiv korupcije.

-BiH može od nas mnogo naučiti u pregovorima jer smo mi to prošli. BiH ne smije samo postati kandidat, ona mora shvatiti da su reforme bitne i nužne za nju i njene građane i društvo, treba na taj način gledati na probleme, rekao je.

Na potpisivanju koalicijskog sporazuma Milorad Dodik je rekao da može potpis na ulazak u EU, ali ne i u NATO. Avdagić kaže da to nije iznenađenje, no ako se osvrne na njegove ranije izjave, napredak je što je odlučio poduprijeti europski put BiH.

-NATO, što se tiče Dodika i Republike Srpske, ne trebamo otvarati kao temu, dodao je.

Knežević je dodao kako će novom koalicijom koju na državnoj razini čini Osmorka, SNSD i HDZ BiH biti umanjena antihrvatska histerija koja je, kako je kazao, vladala u BiH posljednjih mjeseci./HMS/