Published On: Tue, Mar 26th, 2019

Dokumentarac ‘Kulturna ruta bećarca i gange’ najbolji film u Indiji

Putopisni dokumentarni film “Kulturna ruta bećarca i gange” autora Alena Kocića, koji je nastao u okviru projekta Interreg – IPA CBB Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na filmskom festivalu u Indiji (Global India International Film Festival).

Film je nastao u sklopu istoimenog prekograničnog europskog projekta vrijednog 2,35 milijuna eura, koji se sa 85 posto sredstava financira iz europskih fondova.

Sniman je na području Pleternice (Hrvatska) i Tomislavgrada (BiH), a prikazuje ljude, običaje, kulturne i turističke znamenitosti tih dvaju gradova. Priču o dva grada i njihovim običajima, bećarcu i gangi, priča tipični Englez, Jullijan McDonnell, stand-up komičar i turistički promotor iz Londona.

U filmu su korišteni i dokumentarni snimci oba grada s događanjima, zanimljivostima, povijesnom, kulturnom i tradicijskom baštinom, ali i gastronomskom ponudom tijekom godine, prenosi Fena.

Na ovom jedinstvenom projektu, kojemu je nositelj Grad Pleternica, a partner Općina Tomislavgrad radio je veliki tim ljudi na čelu s gradonačelnicom Antonijom Jozić i načelnikom Ivanom Vukadinom.

Kako navode iz Interreg – IPA CBB – Kulturna ruta bećaraca i gange, cilj je ovog projekta oživotvorenje nematerijalne kulturne baštine bećarca i gange koja će postati turistička atrakcija Pleternice i Tomislavgrada popraćena jedinstvenom turističkom infrastrukturom.

Prije Indije, film “Kulturna ruta bećarca i gange” predstavljen je u Berlinu na najvećem svjetskom turističkom sajmu.

Ovaj dokumentarni film prijavljen je i na filmske festivale u Bugarskoj, Španjolskoj, Latviji, Turskoj, Portugalu, Češkoj, Italiji, Grčkoj, Azerbajdžanu, Maldivima, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.