Published On: Pet, pro 2nd, 2016

DOKIDANJE PETRITSCHA: Mediji u Sarajevu potpuno prešućuju jednu od najvažnijih odluka Ustavnog suda BIH


petric213
Iako je medijsko i političko Sarajevo bilo najglasniji branitelj digniteta Ustavnog suda, dok je trajala priča oko referenduma u RS-u, jučerašnja, za Hrvate u BIH povijesna odluka Ustavnog suda, kojom se konačno dokida dio Petritshcevih antiustavnih amandmana kojima je omogućeno većem narodu u FBIH da manipulira nad manjim, kao da se nije dogodila. Nema medijskih naslova. Nema reakcija stranaka koje su do jučer govorile da bi takva jedna odluka značila ništa drugo nego uvođenje Trećeg entiteta. A što je to što je Ustavni sud ipak izglasao. Doduše i ovaj put tijesno i opet po etničkom kriteriju.
To je recimo fenomen o kojem oni koji brane sud rijetko govore. Zašto naime suci, ako su u prvom redu pravnici a tek onda Srbi, Hrvati. Bošnjaci, Stranci gotovo uvijek glasuju po etničkom kriteriju? Zašto bošnjački suci barem u ovom slučaju nisu mogli glasovati kao pravnici i eksperti za Ustav a ne kao Bošnjaci?
Ustavni sud , glasovima hrvatskih sudaca, srpskih, i jednog stranca, kazao je da nije fer da jedno Goražde u Dom naroda šalje jednog Hrvata dok kantoni sa 100.000 Hrvata šalju dva. Naložio je da se Dom naroda ima popunjavati tako da predstavlja stvarnu sliku konstitutivnog naroda u FBIH. Posljedično ta odluka važna je i za Srbe u FBIH. Ovom odlukom  i oni će dobiti pravo da im predstavnike u Dom naroda ne puni Kanton Sarajevo i da im potpredsjednik FBIH ne bude Dunović il neki drugi DF-u mio član.
Dugoročno ta odluka donosi stabilnost u FBIH. Omogućit će i pluralizam na hrvatskoj političkoj sceni.
Koliko je zla Wolfghang Petritsch donio narodima u BIH tek će pokazati vrijeme koje je pred nama.
 
I da naglasimo. Ovo je samo mali , možda prvi korak, u hrvatskoj borbi za institucionalnu ravnopravnost u FBIH. I ovo je samo malo ispravak jedne ogromne nepravde koju je Petritsch nametnuo Hrvatima. U izvornom Daytonu Hrvat su u Vladi FBIH imali jednak broj ministara, postojao je paritet i FBIH je praktički bila u punom smislu i hrvatski entitet.
Ono što je za sada osigurano jeste da će formiranje Vlade FBHI mimo političke volje Hrvata u BIH biti onemogućeno. Preglasavanje u toj vladi i dalje ostaje kao mogućnost. No sve će ići daleko teže zagovarateljima majorizacije nego što je do sada išlo.
Ukratko FBIH je od jučer nešto bolji entitet nego što je bila od Petritscha. I to je fakat o kojem političko Sarajevo, kojem je navodno do suživota  – kategorički šuti.
Zašto? Ako je jučer donešena odluka koja će u FBIH ojačati suživot?
Poskok.info