Published On: Wed, Aug 14th, 2013

Dokazano da je CIA nadzirala Noama Chomskog

Godinama je američka obavještajna agencija CIA opovrgavala da posjeduje tajni dosje slavnog američkog disidenta Noama Chomskog, izvijestio je Foreign Policy. Sada je otkriveno da je CIA ipak nadzirala Chomskog u zenitu njegovog antiratnog aktivizma 70-ih godina

U procesu otkrivanja dokumenta kojim je potvrđen nadzor Chomskog otkriveno je i da dosje slavnog profesora iščeznuo iz sjedišta CIA-e u Langleyju, pri čemu se ne zna tko ga je uništio i po čijem naređenju.

Otkriće je rezultat formalnog upita koji je FBI-ju upućen temeljem Zakona o pristupu informacijama (Freedom of Information Act, FOIA). Iste upite novinari su godinama slali CIA-i, ali su oni uvijek rezultirali istim odgovorom: ‘Nismo locirali nikakve dokumente koji bi odgovarali vašem zahtjevu.’

Poricanje postojanja dosjea o Chomskom nije bilo uvjerljivo s obzirom na antiratni aktivizam profesora u 60-im i 70-im godinama, osobito imajući u vidu bogatu dokumentaciju CIA-e o unutarnjoj špijunaži provođenoj u vrijeme Vijetnamskog rata. 

Sada, na traženje odvjetnika Kela McClanahana, otkriven je dokument prepiske između CIA-e i FBI-ja koji potvrđuje postojanje CIA-inog dosjea o Chomskom.

U dokumentu datiranom 8. lipnja 1970. CIA traži od FBI-ja više informacija o tada predstojećem putovanju antiratnih aktivista u Sjeverni Vijetnam. Autor dokumenta, dužnosnik CIA-e, navodi da je putovanje ‘ODOBRIO NOAM CHOMSKY’ i traži ‘BILO KAKVU INFORMACIJU’ o ljudima povezanim s tim putovanjem.