DOKAZ POZITIVNE PROMJENE US POLITIKE: Američka ambasada cijeni stav CIK-a

US ambasadorica Cormack, pozvala se danas, na važan stav Centralne izborne komisije koja je kazala kako je Dom naroda posredno izabrano tijelo te da njegovo popunjavanje ne ovisi o danu samih Izbora, što znači da se pregovarati o popunjavanu Doma naroda, može i mora i tijekom izborne kampanje i nakon kampanje, a sve kako bi se u BIH ispoštovao Dayton, i kako bi se u konačnici, mogli implementirati rezultati izbora.

Ovaj stav CIK-a inače i više je nego točan. Dom naroda ne predstavlja tijelo koje se popunjava direktnom demokracijom, nego ga popunjavanju zastupnici iz kantona izabrani direktnom demokracijom. To znači da onaj delegat koji konzumira mandat u Domu naroda ne predstavlja direktnu, nego indirektnu volju birača. Nije biran od strane građana nego od strane zastupnika.

Time padaju i teze onih koji kažu da postoje građani u  BIH kojima bi bila uskraćena građanska prava. Teško. Jer svaki građanin se i dalje može kandidirati za neposredne zastupničke mandate. Dom naroda, kao posredno izabrano tijelo, ne predstavlja građanina, ili skup volje građana, nego kolektivnu volju pojedinog naroda, te se popunjava posredno, putem izabranih predstavnika nekog naroda.

Elektorski model pri tome je možda najbolje rješenje. Ako se nakon izbora okupe svi izabrani kantonalni predstavnici iz jednog naroda, i izaberu klub za Dom naroda, a da pri tome ne prekrše odluku Ustavnog suda, kako Dom naroda mora biti reprezent pojedinog naroda,  time bi se zadovoljila i odluka Ustavnog suda i imenovao bi se Dom naroda.

Ono što treba pohvaliti u izjavi Cormackove jeste pozivanje na autoritet CIK-a.

Sjetimo se da je njen prethodnik g. Moon podržao g. Valentina Inzka prilikom imenovanja Platforme kada je Inzko suspendirao odluku upravo CIK-a.

CIK je naime proglasio sjednicu Doma naroda na kojoj je   imenovana Vlada Platforme, vlada SDP-Ustaše poptuno nelegalnom. HDZ i HDZ1990 bili su protiv toga da Hrvate u FBIH predstavljaju Ustaše. Ali je Inzko htio da nas predstavljaju,

Iako CIK predstavlja jednu od legalnih domaćih institucija BIH, bio je to prvi put kada je OHR suspendirao cijelu instituciju. I to nestranačku. I time se direktno umiješao u formiranje vlade u BH.

Ta odluka OHR-a smatra se najsramnijom odlukom OHR-a i u ravni je s odlukom o pljački privatne banke. Za koju nitko još nije odgovarao. BIH još nije tužila nikog iz međunarodne zajednice za  pljačku privatne banke u BIH.

S druge strane, ako danas bilo tko u BIH opljačka privatnu banku, ili javnu, svejedno, bit će kažnjen na sudu.

Ovo je bio veliki poučak za BH kriminalce. Shvatili su da , ako žele pljačkati nekažnjeno banke, prvo moraju postati dio OHR-a.

Od tog dana mnogim pljačkašima banaka u BIH gubi se svaki trag. Upućeniji govre da su pripravnici u OHR-u.

Osim što se instutucije koje su nekada suspendirale CIK, danas pozivaju na CIK, imamo i jamstvo Valentina Inzka da se neće miješati u nametanje rješenja, i da je takva praksa prošlost.

No uzmimo s rezervom njegova jamstva. Ipak je to čovjek koji je protestirao zbog načina uhićenja Jerke Lijanovića. “Nezavisni” mediji nikada nisu istraživali blikost Jerke i Valentina. Što zapravo čudi, s obzirom na učestale Valentinove apele na borbu protiv korupcije. Vjerojatno gospodin ne bi imao ništa protiv.

Poskok.info.