Dok se spremaju prosvjedi: Mogherini, Hahn i Steinmeier ZOR smatraju značajnim korakom

Usvajanje Reformske agende od vlasti Bosne i Hercegovine je ključan korak na putu europskih integracija zemlje, priopćeno je u zajedničkoj izjavi visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i komesara za politiku susjedstva i proširenja Johannesa Hahna povodom usvajanja Reformske agende u Bosni i Hercegovini.

Vlasti Bosne i Hercegovine, uz konsultacije s Europskom unijom i međunarodnim financijskim institucijama, su dogovorili specifičan set reformi koje su definirane kao prioritet zemlje. Cilj ovih reformi se odnosi na legitimne socioekonomske brige građana Bosne i Hercegovine te njihove zahtjeve za radna mjesta i bolju perspektivu, javlja Fena.

”Očekujemo da vlasti zemlje u cijelosti provedu Reformsku agendu bez odlaganja. U tom pogledu, usvajanje novog zakona o radu će biti značajan prvi korak”, navedeno je u priopćenju.

Napredak u provedbi Reformske agende će također biti potreban kako bi BiH podnijela aplikaciju za članstvo u Europskoj Uniji.

Europska unija je spremna da nastavi podržavati Bosnu i Hercegovinu u pogledu savjeta i financijske podrške, kako bi pomogla zemlji da provede Reformsku agendu i napreduje na putu k Europskoj Uniji.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier također je pozdravio usvajanje agende socijalno-ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini.

“Dogovorom o agendi socijalnih i ekonomskih reformi BiH pravi važan korak unaprijed na putu ka ekonomskom oporavku i socijalnoj stabilnosti. Ova suglasnost za reforme daje i novu snagu procesu približavanja zemlje Europskoj uniji. Sada postaje mjerodavno da odgovorni u vladi i strankama zajedno rade na odlučenoj realizaciji dogovorenih reformi. Cilj ostaje da se poboljšaju životni uvjeti građana i konkurentnost gospodarstva”, istakao je on, priopćeno je iz njemačkom veleposlanstva u BiH.

Podsjetimo, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavio je prosvjede za četvrtak, 30. srpnja, ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, nakon saznanja da će tog dana s početkom u 10.00 sati zasjedati Dom naroda i da je na dnevnom redu Prijedlog zakona o radu.

Razlog prosvjeda je što se sindikat žestoko protivi tom zakonu jer smatra da grubo krši prava radnika.

bljesak.info