Published On: Thu, Aug 27th, 2020

DOK SE PRIJETI STROGIM MJERAMA Zdravstveni savjetnik britanske vlade: ʼPovijest će pokazati da je lockdown bio monumentalna pogreškaʼ

“Vjerujem da će povijest proglasiti lockdown monumentalnom pogreškom na globalnoj razini koja se ne smije ponoviti”, rekao je Mark Woolhouse, profesor na Sveučilištu u Edinburghu i zdravstveni savjetnik britanske vlade.

Woolhouse je dodao da je lockdown bio “panična mjera”, ali priznaje da im je to u tom trenutku bila jedina opcija jer “nismo se mogli sjetiti ničeg boljeg”, prenosi Liberal.hr.

“Ali tako krute mjere ne uzimaju u obzir razine rizika za različite pojedince. U ožujku smo se koncentrirali na škole kad smo se trebali skoncentrirati na staračke domove.”

Profesor epidemiologije i infektivnih bolesti zaključuje kako se Vlada sada treba fokusirati na povećanje testiranja i sigurno otključavanje društva, a ne gledati kako da ga još više ograniči.

OK, dakle, počelo je. Stručnjaci polako skupljaju snagu i malo pomalo izlaze u javnost s gorkom istinom. Ono što su razumne osobe, koje nisu potpale pod utjecaj dotad neviđene medijske panike i histerije, od početka znale – lockdown je bio ogromna pogreška i ne smije se ponoviti.

Kako izgleda funkcioniranje uređenog i civiliziranog društva u kriznoj situaciji, pokazala nam je Švedska. Od njih bi cijeli zapadni svijet mogao i morao učiti.