Published On: Čet, srp 1st, 2021

Dok se nova odluka službeno ne objavi, državljani BiH u Hrvatsku će još ulaziti po starim pravilima

Iako su dužnosnici Hrvatske jučer informirali javnost o promjeni dosadašnjih mjera za ulazak državljana BiH u Hrvatsku, državljani BiH određeni period će i dalje morati postupati po starim mjerama vezanim za prelazak granice.

Tijekom jučerašnje press konferencije, na kojoj se javnosti u Hrvatskoj obratio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, naglašeno je kako Hrvatska revidira određene mjere vezane za prelazak granice za državljane BiH.

Revidirane mjere su se odnosile na rezervaciju i plaćanje smještaja. Naime, kako je naveo Božinović, državljani BiH neće morati unaprijed rezervirati i plaćati smještaj ako turistički putuju u Hrvatsku.

Međutim, ono što treba naglasiti jeste da ova odluka, iako prema službenim informacijama vrijedi od 1. srpnja, još uvijek nije objavljena u Službenim novinama Republike Hrvatske te se samim tim ne može provoditi.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Svevlad Hoffmann, glavni inspektor i savjetnik ravnatelja Granične policije BiH.

“Odluka mora prvo biti objavljena u Službenom listu Hrvatske i tek će nakon toga biti na snazi. Kolege iz Granične policije RH još uvijek nisu dobile tu obavijest te samim tim i dalje u skladu sa zakonom postupaju prema starim pravilima”, rekao je Hoffmann u razgovoru.

Ipak, kako ističe Hoffmann, očekuje se da će ova odluka ubrzo biti objavljena u Službenom listu Hrvatske, nakon čega će pripadnici Granične policije Republike Hrvatske postupati po novim pravilima, a u skladu s tim informirati i pripadnike Granične policije Bosne i Hercegovine, kao i javnost.

Podsjetimo, ostale mjere, koje su i ranije bile na snazi za državljane BiH, ostaju i dalje na snazi.

Svi koji iz BiH putuju u Hrvatsku neće morati imati negativan PCR ili brzi/antigenski test ako su potpuno cijepljeni protiv koronavirusa (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju jednodozne vakcine (Janssen/Johnson&Johnson).

Jednako tome, osobe koje su preboljele Covid-19 u posljednjih šest mjeseci (180 dana) uz potvrdu će moći ući u Hrvatsku bez negativnog testa.

Građani koji ne ispunjavaju ove uvjete i dalje će prilikom prelaska granice morati pokazati negativan PCR test ili antigenski test./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x