Published On: Sub, lis 10th, 2015

DOK RUSI TUKU POBUNJENIKE Džihadisti pred zauzimanjem Aleppa

Džihadisti Islamske države zauzeli su nekoliko sela u blizini najvećeg sirijskog grada Aleppa, javlja Reuters, unatoč žestokim Putinovim napadima na njihove ciljeve.

Islamisti se sada nalaze na oko 2 kilometra udaljenosti od Aleppa, što je najbliže što su se ikada približili ovom gradu, koji, unatoč žestokim borbama, i dalje kontroliraju snage Bashara al-Assaada.

Prema tvrdnjama islamista, zauzeli su pet sela nadomak Aleppu te ubili više od deset “otpadnika” – to je termin koji koriste za sirijske vojnike i njihove saveznike.


Alep je grad u sjevernoj Siriji i sjedište istoimene provincije, najnaseljenije u Siriji. Grad ima 2,3 milijuna stanovnika, što ga čini najvećim gradom u Siriji, ispred Damaska. Alep je jedan od najstarijih nastanjenih gradova u povijesti.

Nalazi se na strateškoj trgovačkoj točki između mora i Eufrata. Provincija Alep ima 16.000 km² površine i oko 3,7 milijuna stanovnika.

Danas je Alep jedno od glavnih kulturnih i vjerskih središta Levanta, a njegovo drevno središte je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji još 1986. godine. God. 2006. izabran je za arapski glavni grad kulture.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako su u zračnim napadima ubili 300 pobunjenika protiv Bashara al-Assada te da su pogodili 60 meta Islamske države.

Ruski zrakoplovi koristili su precizno navođene bombe KAB-500 kako bi uništili stožer militantne skupine Liwa al-Haqq u pokrajini Raqqi. U napadu su, tvrdi ministarstvo, ubijena dvojica visokih zapovjednika Islamske države i oko 200 militanata. Liwa al-Haqq nije povezana s Islamskom državom, pa nije jasno što su ti zapovjednici ondje radili.

Ministarstvo također navodi da je uništena jedna baza IS-a i skladište streljiva u bivšem zatvoru u blizini Alepa, pri čemu je stradalo još 100 militanata.

Među pogođenim metama u zadnja 24 sata su i lokacije za obuku militanata u pokrajinama Latakiji i Idlib.

Ruski zrakoplovi SU-34, SU-24M i SU-25SM izveli su u zadnja 24 sata 67 letova, navodi se u priopćenju./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare