Published On: Čet, srp 11th, 2019

Dok neki u Bosni i Hercegovini ISIL-ovce zovu “borci povratnici”, Francuzi policajca simpatizera terorista osuđuju na robiju

Bivši pripadnik policije osuđen je u Parizu na šest godina zatvora, zbog simpatiziranja džihadskog sukobu između 2014. i 2016. Policajac je uhvaćen dok je tražio imena radikaliziranih osoba u policijskim dosjeima.

Pariški sud je 9. srpnja je osudio Mamadoua N’Diayea, 47-godišnjeg bivšeg policajca, krivim za kriminalnu terorističku zavjeru i prijevaru. Osuđen je na šest godina zatvora, a od toga tri godine uvjetno.

Bivši policijski službenik osuđen je posebno zbog toga što je dijelio ideologiju terorističke organizacije Islamske države između 2014. i 2016. sa svojim radikaliziranim bratom, gledajući videozapise i slijedeći džihadiste na društvenim mrežama. Policajac je također pravdao teroristički napad protiv bračnog para koji su bili oboje policajci u Magnanvilleu 2016. godine. Policajac je aktivno tražio po policijski arhivama osobe pod prismotrom, a koje su bile sklone terorizmu.

Ovaj bivši policajac iz Kremlin-Bicêtrea (Val-de-Marne), uhićen je u lipnju 2017. u svojoj policijskoj postaji i stavljen pod sudsku kontrolu. Momentalno je suspendiran. Dok je čekao presudu, policajac je postao vozač VTC-a (nešto slično Uberu).

Predsjednica suda Isabelle Prévost-Desprez izjavila je da je “ozbiljno potkopao” rad policije i “povjerenje” Francuza u policiju.

Ovaj policajac, dok je još bio u službi, intervenirao na mjestu ubojstva Aurélie Châtelaina, ubijenog u Villejuifu 2015. godine, u pozadini planiranog napad. Policajac se čak dobrovoljno prijavio za pomoć nakon terorističkog napada u Parizu od 13. studenoga 2015.”Ovo ponašanje je uznemirujuće”, smatra Sud.

Njegov odvjetnik, Gabriel Dumenil, kritizirao je presudu jer “sud želi pokazati primjer drugima”, te je najavio da će se žaliti i zatražiti njegovo puštanje na slobodu. Mamadou N’Diaye, koji je prethodno bio pod sudskom kontrolom, “nije više ista osoba”, rekao je odvjetnik te dodao: “To je katastrofa za njega i za društvo.”

Na saslušanju, Mamadou N’Diaye je priznao da je bio sljedbenik ISIL-a ali i dobar policajac, ali je zbog privatnih razloga bio deprimiran. “Fantastično podvojena osoba”, tvrdi Sud. Također je tvrdio da je napustio terorističku ideologiju kada je njegov brat uhićen 2016. godine. Međutim, kontakt s džihadistom 2017. “pokazuje suprotno”, misle suci.

Kako vidimo, dok Francuska kažnjava one koji podupiru terorizam, a kod nas u Bosni i Hercegovine te ljude nazivaju “povratnici s ratišta”, prenosi logično.com 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare