Published On: Uto, srp 23rd, 2019

Dok mladi odlaze oni koji su zaradili mirovinu u inozemstvu se vraćaju u BiH

Broj stanovnika starijih od 65 godina već sada je izjednačen s brojem mladih do 17 godina.

Dok desetine tisuća Bosanaca i Hercegovaca odlaze preko granice pronalazeći bolji život u nekoj od europskih zemalja, čime se stvara novi val dijaspore, ima i onih koji su mirovine zaradili u inozemstvu i odlučili vratiti te dio svog kapitala investirati u zavičaj, prenosi Dnevni avaz.

Spuštanje granice

Prema podacima Federalnog zavoda MIO, samo prošle godine na spisku su imali 5.000 umirovljenika iz inozemstva.

– Stupanjem novog zakona na snagu omogućeno je da osobe sa 15 godina staža osiguranja mogu u mirovinu. To je posebno odgovaralo onima koji godinama rade u inozemstvu, koji nemaju tzv. ratni staž, jer su po starom zakonu morali imati 20 godina staža osiguranja. Čim im je zakon pružio te „blaže“ uvjete, oni su pohrlili u velikom broju u BiH – rečeno nam je iz Zavoda.

Navode da je broj umirovljenika koji se vratio znatno veći i da se množi s tri. To znači da se prošle godine u našu zemlju vratilo čak 15.000 umirovljenika!

Brojke su neumoljive i kada je riječ o odlascima. No, veliki je problem što su na toj putanji mladi. Zabrinjavajuće je da se prošle godine iz BiH u Njemačku iselilo 22.749 građana, dok se istovremeno 10.331 osoba, mahom starija, vratila u BiH.

Najgori scenarij

Neumoljive su cifre i kada je riječ o ranijim godinama.

U 2016. i 2017. godini samo u Njemačku je otišlo 50.112 ljudi. Podaci pokazuju i da su se 28.423 osobe vratile kući. Ipak, usprkos broju onih koji su se vratili, BiH je ostala bez 21.500 građana, i to samo onih koji su bh. adresu zamijenili njemačkom.

Ekonomisti upozoravaju da radnoj slici zemlje ove brojke ne idu u prilog, navodeći da je za jednu državu najgori scenarij da joj se smanjuje broj aktivnog stanovništva, a povećava broj radno sposobnih koji odlaze.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, tvrdi da će se BiH zbog fenomena odlaska mladih i povratka starijih osoba suočiti s nizom problema.

– Istraživanja pokazuju da su najveći konzumenti socijalne zaštite starije osobe. To znači da će doći do strašnog pritiska na socijalni i zdravstveni sustav. Kako na vrijeme nismo uradili reforme, povratak starije populacije u BiH znači opadanje kvaliteta svih usluga. Odlazak mladih proizvest će tektonske poremećaje i na tržištu rada, drastično će padati radna snaga, smanjit će se porezi i doprinosi. Država će tražiti svoje, što je nepopularno, dok je drugi scenarij povećanje vanjskog zaduživanja. To se već dešava u RS, tek slijedi u Federaciji. Grčki scenarij je neizbježan – kaže Čavalić.

Crni tonovi

50.000 građana u prosjeku napusti BiH zbog posla

150.000 mladih u posljednje tri godine otišlo iz BiH

5.000 osoba prošle godine steklo pravo na mirovinu iz inozemstva u BiH

15.000 umirovljenika vratilo se prošle godine iz dijaspore u BiH

5.000 veći broj umrlih u BiH posljednjih desetak godina od broja rođenih

Broj stanovnika starijih od 65 godina već sada je izjednačen s brojem mladih do 17 godina.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare