Published On: Čet, kol 2nd, 2018

Dok je omiljena prodavačica nepomično ležala u lokvi krvi, bešćutni ubojica urlikao je njezinoj majci u lice: ‘Riješio sam se k***e, sad ću i tebe!’

Milka Grivičić (55) bila je, kako je opisuju njeni prijatelji, nevjerojatno draga i pozitivna osoba koja je voljela život i svi su u strašnom šoku zbog njene iznenadne smrti. U prolazu prema kući na adresi Stari put 13a, na mjestu gdje ju je, u mahnitom pohodu nožem ubio susjed Džemal Merdanović (72) s kojim je njena obitelj godinama imala problema, zapaljena je svijeća.

Obitelj tuguje, susjedi su preneraženi. Milku će, kažu, pamtiti po najljepšem. Susjedi žele ostati anonimni, strah ih je Merdanovića, iako je iza rešetaka, strah ih je i njegove supruge Slavice koja je, ne tako davno, krampom napala Milkinu majku.

Milka je, pričaju njeni poznanici, radila kao prodavačica u Plodinama na Viškovu, susjednom naselju u kojem je i živjela, bila je majka… U obiteljskoj kući na Gornjem Zametu živjeli su joj roditelji koje je redovito posjećivala i brinula se za njih, pogotovo od kada je, prije nekih šest godina, eskalirao sukob s Merdanovićem, njihovim prvim susjedom. Spor se vrtio oko prilaza kući koji je bio zajednički, no Džemal Merdanović zvan Đemo ga je svojatao i nije im dozvoljavao da ga koriste. Prije šest godina, zavario je vrata, tako da Milkini roditelji Anka i Ilija Jakovljević nisu mogli do svog doma. Milka ih je tada privremeno primila kod sebe na Viškovo, intervenirala je i policija, prolaz je otvoren, ali sukob nije stao već je tinjao sve ove godine.

Napad motikom

Anka Jakovljević, Milkina majka, bila je u kući kada se dogodilo ubojstvo. Čula je jauke i zapomaganje te je, kada je došla na vrata, vidjela kćer kako leži u lokvi krvi. Susjed Merdanović derao se: “Riješio sam se k…., sada ću doći i po tebe, stara k….”. Anka se uplašila, otišla u kuću i nazvala policiju. Nakon što je Džemal uhićen, policija je pretresala njegov stan. Susjedi su vidjeli da policajci iznose vreću u kojoj je, kako im se činilo, bila neka velika puška. Bio je to, ustvari, raketni bacač koji samo dokazuje da je Džemal bio tempirana bomba.

Anka tvrdi da je policija zbog Merdanovića dolazila bezbroj puta, konkretno zbog narušavanja javnog reda i mira. Džemalovoj supruzi sud je, nakon napada motikom na Anku, izrekao mjeru zabrane prilaska. No, kada je došao sudski ovršitelj, prijetila je da će upaljačem i plinskom bocom izazvati eksploziju i dići i sebe i njih u zrak.

Džemal i supruga živjeli su u kući sa sinom, a nakon zločina su, kažu susjedi, majka i sin negdje otišli. Milka je bila majka troje djece, od koje je jedno maloljetno, a imala je i dvoje unučadi koji žive s bakom Ankom.

Starosjedioci

Jakovljevići su, kako nam priča jedna susjeda, na Gornji Zamet doselili još 60-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada je to naselje još bilo selo pored Rijeke.

– Milke se sjećam još kao djevojčice, išla je u školu na Zamet, bila je divno, drago dijete – govori nam susjeda kroz suze.

Za prilazni put na kojem je Milka ubijena Merdanović je tvrdio da je njegovo vlasništvo i nije dozvoljavao obitelji Jakovljević da ga koristi. Jakovljevići su, pak, tvrdili da je put javno dobro i za to su imali dokumente, ali Džemal je tvrdio da su krivotvoreni. O tom je sukobu lokalni Novi list pisao u više navrata. Lani je, u lipnju, Džemalova supruga Slavica krampom krenula na Milkinu majku, prijeteći da će je ubiti i da neće tuda prolaziti, zbog čega je završila u istražnom zatvoru. Džemala susjedi opisuju kao “vrlo nezgodnog” i svi su znali da je u sukobu s Milkinom obitelji, da je sklon prijetnjama nasiljem…

Upućeni u situaciju ogorčeni su jer smatraju da se tragedija mogla spriječiti da su institucije odrađivale svoj posao, jer mnogi su pretpostavljali da bi Đemo svoje prijetnje mogao i ostvariti. U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj zatražili smo informacije je li protiv Džemala Merdanovića bilo prijava ili intervencija zbog prijetnji, nasilja ili drugih kaznenih djela, no odgovorili su nam “da sukladno zakonskim propisima kojima je regulirana zaštita osobnih podataka nismo u mogućnosti dostaviti tražene podatke”.

U utorak, oko 13.15 sati, realizirao se najcrnji scenarij kojeg su se Milkini bližnji pribojavali. Milka je stigla u posjet roditeljima kada ju je, u spornom prolazu, napao Merdanović. Susjedi su začuli jauk i zapomaganje. Prema riječima zamjenice riječke županijske državne odvjetnice Ivanke Vidović Vinketa, koja je predvodila očevid, smrtonosne ozljede nanesene su nožem. Hitna pomoć mogla je, nažalost, samo konstatirati smrt, a Merdanović je odmah priveden u policiju na kriminalističku obradu.

Jučer oko 14.15 sati, ubojica je priveden na Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, gdje je ispitan i određen mu je istražni zatvor. Od njega je oduzeta ručna bombu M-75, ručni bacač raketa te 51 komad vojnog streljiva, prenosi Jutarnji.hr

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x