Published On: Sri, svi 15th, 2013

Dogovorom SDP-a, Lijana i firme IVEX d.o.o. Žabljak, Usora, ZE –DO Kanton po tko zna koji put zaobišao općinu Usora

Općina Usora, a prije svih njena mjesna zajednica Žabljak su po tko zna koji put žrtve političkih igara i privatnih interesa i poticaja koje ministarstvo na čijem je čelu Bojan Bošnjak iz reda Lijanove stranke Kradom za boljitak, zajedno sa firmom IVEX d.o.o. Žabljak, Usora, i SDP-ovcem Senadom Subašićem iz Jelaha, zbog svojih privatnih interea, prelamaju preko građana općine Usora.
Naime, navedeni trojac je mimo svih pravnih procedura, da bi ostvario svoje uske privatne intertese, zaobišao Općinu Usora te za izgradnju objekta za tov pilića IVEX d.o.o. Usora, svu potrebnu dokumentaciju prikupljao od ZE-DO kantona, ne pitajući za mišljenje ni jednu službu Općine Usora.
Ovo nije prvi put da ZE-DO kanton majorizira i oduzima nadležnosti većinski hrvatske općine Usora, ovaj puta uz pomoć  domaćih Sejdi, koji su radi vlastitog interesa spremni dovesti u pitanje opstanak hrvatskog naroda u ovoj općini.
Navedeni trojac je radi dobivanja poticaja, navedenu farmu pilića, čiji bi kapacitet trebao bit 40 000 pilića spreman izgraditi 50 m od izvorišta pitke vode, kojom se opskrbljuje nekoliko tisuća žitelja općine Usora, ali i dijelova općine Tešanj i Doboj Jug, te samo 30 m od rijeke Usore.
Općinsko vijeće općine Usora je na svojoj sjednici održanoj dana 06.05.2013.g donijelo odluku o zabrani gradnje pilićare u navedenoj zoni, ali se investitor IVEX d.o.o. Žabljak oglušio na navedenu odluku, te nastavio daljnju gradnju.
 
Razlozi zbog kojeg je OV Usora donijelo ovakvu odluku su:
Planirani objekat se nalazi u neposrednoj blizini rijeke Usore, a izvorišta pitke vode su udaljena 70 metara od njega.
Planirani objekat bi se trebao naći u srcu zaštićene zone izvorišta pitke vode, te bi njegovom izgradnjom bilo ugroženo zdravlje ljudi, te bi se narušio čitav eko sustav.
Za istaći je da se planirani objekat nalazi u naseljenom mjestu, od kojega se prve obiteljske kuće nalaze tek 30 metara, te će izgradnjom navedenog objekta doći ne samo do zagađenja pitke vode, nego i do onečišćenja zraka, a tim i do ugroze zdravlja ljudi.
Takvi objekti ispuštaju velike količine prašine i plinova, koji su opasni po zdravlje ljudi.
Nadalje, budući bi se otpadne i fekalijske vode ispuštale u rijeku Usoru, navedeni objekat prijeti ugrozi biljnog i životijnskog sustava navedene rijeke
Isti su uzurpirali općinsko zemljište, te iskolićenje navedenog objekta nije vršila za to nadležna općinska služba.
Valja istaći da sama procedura izdavanja dozvola za gradnju nije bila zakonita, budući se ista odvijala sakrivena od lica javnosti, bez ikakvih javnih rasprava u mjesnoj sredini koja je ugrožena izgradnjom navedenog objekta.
O svemu navedenom je obaviješten kantonalni inspektor, te je od njega zatraženo da se obustavi daljnja gradnja, ali se isti na pozive općine i MZ Žabljak nije očitova.
Svoje protivljenje navedenoj gradnji uputila je i općina Tešanja, ali ni ona za sada nije dobila nikakve odgovore.