Published On: Uto, lip. 5th, 2018

DOGOVORENO PRIVREMENO RJEŠENJE ZA DOM NARODA? Stranci zadovoljni sastankom s domaćim liderima

Nakon još jednog susreta predstavnika bh. političkih stranaka i međunarodne zajednice organiziranih u cilju postizanja dogovora kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na press-konferenciji je ocijenjeno da je to bio dobar sastanak na kojem je iskazana opredijeljenost za pronalazak rješenja.

O mogućim izmjenama Izbornog zakona razgovarali su lideri nekoliko bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka u prisustvu eksperata Venecijanske komisije, Delegacije Europske unije u BiH i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH, prenosi Fena.

Vršitelj dužnosti zamjenika pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer kazao je da je danas bio dobar sastanak koji je bio u pravom duhu političkog približavanja rješenju, dodajući da se čini sve kako bi se omogućilo provođenje izbora u listopadu i implementacija izbornih rezultata te formiranje vlasti koju će BiH odvesti u budućnost.

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za zapadnu Europu, zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst ponovila je da je ovo dio proces konsultacija s fokusom na izbore u listopadu te je mišljenja da je sada pravi trenutak da se razmotre realne mogućnosti.

Prenijela je poruku iz Brisela koji želi vidjeti BiH snažno na putu Europskoj uniji, ali i pronalazak rješenja. Ističe da je još mnogo posla i zadataka, no tvrdi da su danas vidjeli spremnost za pronalazak rješenja i jasnu svijest o preuzimanju odgovornosti za naredne korake.

Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack kazala je da su imali pozitivnu diskusiju u kojoj su svi iskazali suglasnost da je potrebno krenuti s konkretnijim rješenjima te da se urgentno radi u narednim tjednima i organiziraju sastanci da bi se iznašlo rješenje.

Specijalni predstavnik Europske unije i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark podvukao je da je ključno provođenje izbornih rezultata i rješenje presude Ustavnog suda u predmetu “Ljubić“, odnosno ključno je naći rješenje za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH.

– Na to se treba fokusirati i na to su se lideri počeli fokusirati, ali je dosta posla pred vama te da je važno nastaviti u sljedećim danima jer vremena ponestaje – naglasio je.

Sastanci su se održavali duže vrijeme u pokušaju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH posebno kad je riječ o popunjavanju Doma naroda Federalnog parlamenta.

Mjesecima prije, lideri stranaka razgovarali su više puta u prisustvu Wigemarka i Cormack, ali kako su ti susreti završavani bez dogovora, odlučeno je da se uključe i eksperti Venecijanske komisije.

Istaknuto je da se proces potpomaganja nastavlja te da ostaje spremnost da se pruži pomoć, savjeti i ekspertiza, ali odgovornost za pronalazak rješenja je i dalje na političkim liderima u BiH jer je u ovoj godini BiH pružena šansa da se približi standardima EU, a ne da se udaljava od njih.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer