Published On: Pon, stu 4th, 2013

Dogovor u Federaciji potpuno nemoguć

BANJALUKA – Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je da je neprimjenjivanje odluke “Sejdić-Finci”, vjerovatno, najkrupniji razlog zastoja BiH i trošenja energije političara na rješavanje tog pitanja, te da se sada potvrđuje da su glavni problemi u vezi sa provođenjem te odluke u Federaciji BiH /FBiH/.

“Ono se meni čini rješivo ili nerješivo, nema sredine. BiH zbog sebe mora da uskladi svoj Ustav sa Europskom konvencijom o ljudskim pravima da bi svim svojim građanima omogućila ista prava”, naveo je  Radmanović.

On je za “Glas Srspke” rekao da se u FBiH, izgleda, potpuno nemoguće dogovoriti, a “bez dogovora se ne može živjeti”. “Ako već dvije-tri godine ne mogu da se dogovore o tome, kako će se onda dogovoriti o ostalom”, upitao je Radmanović.

Na pitanje kolike su šanse da se BiH uključi na evropski kolosijek, Radmanović je odgovorio da ako EU bude uvjetovala, kao što to sad radi birokracija Evropske komisije, i insistirala na svakoj zapeti u vezi sa provođenjem, BiH nikada neće postati član Unije, a ako bude primjenjivan standard kao na Hrvatskoj, BiH će trebati još 15 godina da postane član EU, što je potpuno deprimirajuće.

Govoreći o novim količinama oružja koje je pronađeno u Tešnju, on je podsjetio da se iz Republike Srpske odavno naglašava da pravosuđe na nivou BiH nije organizovano u skladu sa Ustavom i da tako ne može da ostane.

“Iz Republike Srpske argumentovano ukazujemo na to da Tužilaštvo BiH procesuira uglavnom Srbe. Tužilaštvo i Sud BiH ponašaju se kao da su iznad svih, a ako im se nešto kaže, oni tvrde da je to napad na demokratiju. Predsjednik Suda drži predavanje o demokratiji onima koje je narod izabrao”, rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, poseban slučaj je pitanje poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića, pronalaženje oružja u Tešnju i zločini nad Srbima u tom mjestu, što se dovodi u vezu, ali da će tek istraga pokazati o čemu je riječ.

“Ni Mehmedoviću ne odgovara da se ti predmeti drže u ladici. Zato ponovo pozivam Tužilaštvo da javnosti na uvid dostavi kompletan taj predmet, ako u njemu nema razloga za procesuiranje. Samo pronalaženje oružja mora se staviti u širi kontekst mira u BiH, tako da je pronalaženje onih koji ga sakrivaju prioritet”, istakao je Radmanović.