Published On: Čet, svi 23rd, 2013

Dogovor o sporazumu: Iz Bruxellesa Dačić kliče

Obje strane su došle do usaglašenog teksta plana za primjenu sporazuma, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić nakon sastanka u Bruxellesu.
Kako javlja dopisnik RTS iz Bruxellesa, premijer Srbije je izjavio da je planom primjene osigurano da neće biti praznog hoda, da neće biti ukidane institucije dok ne budu stvorene neke nove. Dačić je najavio da će biti održane konzultacije, kako bi bila donijeta odluka Vlade do kraja tjedna.
Prema Dačićevim riječima, današnjim dogovorom pokazana je ozbiljna namjera da se provede sporazum koji je postignut u travnju. Premijer Srbije objašnjava da plan implementacije precizira radnje i rokove u narednih nekoliko mjeseci, o kojima će Vlada Srbije da se izjasni do kraja sedmice.
“Mi nismo danas nikakav dogovor postigli u smislu da je to kraj rasprave o ovome. O ovome treba izjasniti Vlada do kraja tjedna. Obavićemo sve konzultacije, da vidimo da li je sve u skladu sa onim o čemu smo razgovarali. Ukoliko nema nikakvih pitanja u ono o čemu smo brinuli svih ovih tjedana Vlada će pismeno obavijestiti Catherine Ashton da li prihvaća ili ne prihvaća ovaj plan “, rekao je Dačić.
“Mogu reći da se došlo do teksta o kome će se izjasniti i Vlada Srbije i vlada u Prištini i taj tekst obuhvaća rokove i radnje koje treba obaviti u narednim mjesecima”, rekao je Dačić.
Premijer Srbije je rekao da tekst sadrži tri skupine pitanja i da je prva skupina prilagodbu pravnih okvira za čiju će primjenu biti utvrđene radne grupe, javlja dopisnik RTS.
Druga skupina je formiranje Zajednice srpskih općina, koja će biti formirana nakon izbora organiziranih uz pomoć OESS-a.
Dogovoreno je rukovodeće tijelo koje činiti predstavnici četiri općine sa sjevera pokrajine, koji će moći predložiti Statut i regionalnog zapovjednika policije.
Treći dio pitanja se odnosi na način primjene sporazuma u oblasti policije i pravosuđa koji bi trebao biti proveden do kraja godine, kao i da će biti utvrđen broj pripadnika pravosuđa i policije koji će biti integriran.
Dačić je objasnio da u narednom periodu treba da dođe do prilagodbe pravnih okvira, iu tom smislu će biti formirane radne skupine kako bi bili utvrđeni prijedlozi novih zakonskih rješenja.
Dodao je da je određen vrlo kratak rok za izmjenu pravnog okvira, što odgovara srpski strani koja očekuje da se kosovski zakoni što prije promjene u skladu sa sporazumom potpisanim travnja.
frontal.rs