Published On: Sri, pro 23rd, 2015

DOGOVARALI NAPAD U DŽAMIJI Uhićene vehabije radili kao autoprijevoznik, stolar…

Jake policijske snage na većem broju lokacija u Sarajevu uhitile su jučer ujutro ukupno 11 osoba iz selefijskog pokreta za koje se sumnja da su povezane s terorizmom, a posebno za pripremu i organiziranje odlaska bosanskohercegovačkih građana na sirijsko ratište kao pripadnika tzv. Islamske države, piše Večernji list BiH.
Bez policijskih dosjea
U akciji kodnog naziva “Rez” policija je pretražila čak 13 lokacija, uključujući jedan privatni objekt na periferiji Sarajeva, za koji se vjeruje da je bio improvizirana džamija u kojoj su uhićeni zajedno s drugim pripadnicima selefijskog pokreta obavljali vjerske obrede i predavanja bez odobrenja i znanja Islamske zajednice BiH. Zbog toga ih se tereti i za kršenje Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH. Neslužbeno “Večernji list” doznaje kako se upravo u tom objektu propagirala ideologija ISIL-a i vrbovali mladi ljudi za odlazak na sirijsko ratište.
Neke od tih lokacija nalaze se u neposrednoj blizini naselja u kojem je prošlog mjeseca vehabija Enes Omeragić u jednoj sportskoj kladionici ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH. Stručnjak za terorizam iz Sarajeva, profesor Vlado Azinovic, smatra kako akcija Federalne uprave policije potvrdjuje pretpostavku da veća urbana središta u BiH, a prije svih Sarajevo, postaju središta okupljanja i djelovanja militantnih selefijskih skupina.
Uhićene vehabije radili kao autoprijevoznik, stolar...– Akcija je izvedena i dijelom po saznanjima dobijenim tijekom istrage nedavnog terorističkog napada u Rajlovcu, također jednom od sarajevskih predgrađa u kojima djeluju ovakve skupine. Postoje naznake da je ova skupina pripremala terorističke aktivnosti koje je namjeravala izvesti pred kraj godine. Akcija je izvedena u tijesnoj suradnji s Tužiteljstvom BiH i Obavještajno sigurnosnom agencijom – ističe Azinović.
Uhićeni su Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović. Zanimljivo je da mnogi od jučer privedenih selefija otprije nemaju policijske dosjee. Jedan od uhićenih, Admir Ahmetović, navodno je registrirani autoprijevoznik, dok obitelj uhićenog Kemala Murića, za kojeg se sumnja da je među predvodnicima radikalnih selefija u Sarajevu, tvrdi da on živi povučenim obiteljskim životom i da se bavi stolarstvom.
Ipak, činjenica da je u pretrazi objekata pronađen dokazni materijal koji upućuje na povezanost uhićenih s ISIL-om, pa čak i zastava te terorističke organizacije, pokazuje da sve nije tako bezazleno kako rođaci uhićenih predstavljaju javnosti, piše Večernji list.
Više od tri tisuće islamista
Akcija “Rez” događa se neposredno nakon objave informacije da će SAD u BiH poslati specijalne agente za borbu protiv terorizma i otkrivanje potencijalnih terorista. Oni su navodno već uključeni u Udarnu skupinu za borbu protiv terorizma koja postoji u BiH.
Pretpostavlja se da je u BiH više od tri tisuće simpatizera radikalnih islamističkih pokreta i potencijalnih terorista. Pretpostavlja se da se trenutačno više od 300 bh. državljana bori u postrojbama ISIL-a. Procjene su i da se najmanje 60 ISIL-ovih veterana vratilo u BiH i njih sigurnosne službe smatraju najvećom prijetnjom.
Islamska zajednica u BiH pozvala je muslimane da se usprotive radikalnim skupinama koje pogrešno interpretiraju islamsku vjeru.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare